200.000 namijenjenih za pomoć turskom narodu potrošeno za referendum o opozivu Hadžibajrića?

Vijesti 18. sep 202312:18 3 komentara
Općina Stari Grad

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo odlučilo je za 200.000 KM umanjiti pomoć žrtvama razornog potresa u Turskoj koji se desio u februaru ove godine, pa je ta pomoć spala samo na 3.000 KM.

Prema saznanjima Raporta, nadležnima u Općini Stari Grad i Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo ideja da na taj način „zakrpe rupe“ u budžetu koje su se pojavile zbog troškova za provođenje referenduma za opoziv uhapšenog i sad već bivšeg načelnika Ibrahima Hadžibajrića bila je najprihvatljivija, pa su odlučili te troškove namiriti iznosom planiranim za pomoć narodu Turske.

Kako je Raport ustvrdio uvidom u Službene novine Kantona Sarajevo, prvo je Općinsko vijeće Stari Grad na sjednici krajem aprila ove godine, poziciju na kojoj je bila planirana pomoć u ukupnom iznosu od 203.000 KM, smanjilo za 100.000 KM, a potom je na vanrednoj sjednici Vijeća održanoj 7. septembra taj iznos umanjen za još 100.000 KM, pa sada pomoć Turskoj iznosi samo 3.000 KM.

Raport/Faksimil Službenih novina KS: Prvo je u aprilu „skinuto“ 100. 000 KM od pomoći Turskoj

S ovim potezima je jedan humani čin na koji se Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo odlučilo u februaru ove godine kada je odobrilo pomoć narodu Turske u zemljotresu razorenim područjima, povlačenjem pomoći postao sramotan čin do kojeg sigurno nije smjelo doći.

85.000 KM za sedam članova komisije za opoziv

Skandalozno je i to što pomoć turskom narodu koju su iz Općine Stari Grad u februaru pompezno najavljivali i što su prenijeli svi mediji nije bila odmah uplaćena.

Još veća je sramota što je Općina Stari Grad pobratimljena s desetak turskih gradova koji su pomagali brojne projekte na području ove općine. I da nisu, obećana pomoć morala je biti poslana iz suosjećanja i moralne obaveze jer je već bila najavljena.

Novcem skinutim s „pozicije pomoć Turskoj“ Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo omogućilo je novo izdvajanje u iznosu od 85.000 KM za bruto naknade članovima komisija za provođenje referenduma za opoziv općinskog načelnika održanog 23. jula ove godine.

Ova komisija imala je sedam članova, formirana je 12. juna, što znači da je imala posla nešto više od mjesec dana, pa se postavlja pitanje zbog čega su im određene ovako visoke naknade.

Nije ukinuta tekuća rezerva za načelnika

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad umanjili su i tekuću rezervu za načelnika Općine za 25. 000 KM, pa iznos za te namjene sad iznosi 100.000 KM. S obzirom na to da je bivši načelnik Hadžibajrić u pritvoru i nije mogao ni trošiti novac s ove pozicije, logično pitanje je zbog čega vijećnici nisu „skinuli“ ovaj iznos u cijelosti, umjesto onog za pomoć narodu Turske.

Raport/Na posljednjoj sjednici OV Stari Grad pomoć Turskoj smanjena na samo 3.000 KM

No, čini se da su vijećnici ipak mislili na to da moraju omogućiti da novi načelnik koji se bira 29. oktobra, ima šta dijeliti iz rezerve do kraja godine.

Budžet Općine Stari Grad je mijenjan i kod granta za lokalnu izbornu komisiju kojoj će prema ovogodišnjem budžetu umjesto prvobitnih 155.000 KM biti uplaćeno 175.000 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare