200 učesnika od sutra u Sarajevu na jednom od najvažnijih diplomatskih događaja godine

Vijesti 19. sep 202409:14 0 komentara
Sarajevo Security Conference

Sarajevska sigurnosna konferencija, jedan od najvažnijih godišnjih diplomatskih događaja u BiH, počet će u petak 20. septembra i trajati do 22. septembra uz više od 200 učesnika iz 15 zemalja.

U Sarajevo dolaze ugledni stručnjaci za sigurnost iz cijelog svijeta, a na konferenciji će biti bogat program koji će se fokusirati na ključna sigurnosna pitanja uzrokovana globalnim prijetnjama i geopolitičkim promjenama.

“U ovim dinamičnim i izazovnim vremenima suočavamo se s novim i sve sofisticiranijim prijetnjama našoj sigurnosti i odbrani. One su globalne i međusobno povezane”, poručio je Dacian-Tiberiu Șerban, direktor Odjela za kooperativnu sigurnost Međunarodnog vojnog štaba NATO-a.

Generalmajor Șerban će govoriti o budućim sigurnosnim i obavještajnim izazovima, sve važnijem pitanju koje značajno oblikuje strategije država za očuvanje stabilnosti.

“NATO i njegovi partneri mogu mnogo naučiti jedni od drugih i ostvariti značajne koristi od međusobnih doprinosa. Zapadni Balkan ima stratešku važnost za Savez, i ostajemo snažno posvećeni sigurnosti i stabilnosti ove regije. Radujem se što ću na konferenciji saznati više o ovim temama i donijeti to znanje nazad u NATO sjedište u Briselu”, zaključio je generalmajor Șerban.

Natia Seskuria, direktorica Regionalnog instituta za sigurnosne studije iz Gruzije, kazala je kako je Sarajevska sigurnosna konferencija važna nova platforma za diskusije o najozbiljnijim izazovima i geopolitičkim prijetnjama na najvišem nivou.

“Konferencija nudi raznoliku agendu s fokusom na zapadni Balkan, ali i na ključna globalna i regionalna sigurnosna pitanja. Radujem se učešću u ovim važnim i pravovremenim diskusijama te razmjeni ideja s kolegama”, zaključila je Seskuria.

Lisbeth Pilegaard, predsjednica Izvršnog odbora Evropske zaklade za demokraciju, ukazala je na važnost misije konferencije.

“S geopolitičkom scenom koja se mijenja, još je važnije okupiti se, razmijeniti iskustva i učiti jedni od drugih. Radujem se susretu s relevantnim akterima u Sarajevu. Historijski i politički kontekst Bosne i Hercegovine i regiona ukazuje na potrebu za adresiranjem trendova kada su u pitanju demokratski razvoj i sigurnosni izazovi”,  naglasila je Pilegaard.

Sarajevsku sigurnosnu konferenciju organizira New Lines Institute for Strategy and Policy.

Detaljne informacije o programu i učesnicima konferencije dostupne su na zvaničnoj web-stranici sarajevosecurityconference.com, saopćeno je iz Press službe Sarajevske sigurnosne konferencije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!