Poruke sa Tjentišta: “Bitno je da se prenosi sa generacije na generaciju!”

Vijesti 17. jun 202319:24 1 komentar
N1

Nekoliko stotina antifašista iz svih država bivše Jugoslavije, okupilo se na Tjentištu, kako bi odali počast pripadnicima Narodno-oslobodilačkog pokreta koji su stradali u bici na Sutjesci.

“Fašizam je ponovo živ i što prije ga treba iskorijeniti”, poruke su koje su i ove godine poslate iz Doline heroja.

Individualno, ili organizovano… Nevažno je. Rijeka ljudi, antifašista, slila se u Dolinu heroja, kako bi odali počast onima koji su prije 80 godina. Posmatrajući zastave koje slave period bivše Jugoslavije, nakratko smo se vratili u Titovo vrijeme. I svi su ponovo bili ujedinjeni. Ali, samo danas i na ovom mjestu.

“Razgovarate s čovjekom koji je otvorio Sutjesku nakon rata. Situacija je danas izuzetna i to je poseban datum, ali taj nihilizam, posebno u Hrvatskoj, pa i svugdje, u odnosu na noviju istoriju, jugoslovenskih naroda je, Bože sačuvaj, šta se događa”, kaže jedan antifašista iz Trogira.

I ne događa se samo u Hrvatskoj, nego i u ostalih pet bivših država. Zbog toga su mnogi i napustili njihove granice i s velike udaljenosti posmatraju fašizam koji i danas živimo, a koji su, oni koji počivaju na ovom mjestu, borili se da ga iskorijene.

“Šta god kažem, mislim da nema koristi. Jer, što sam više stariji, ova omladina… Ništa ih ne interesuje, kada pomeneš antifašizam, edukacija na nuli”, ističe antifašista koji je stigao čak iz Sidneja.

Uglavnom, ali ne i danas. Sve više mladih dolaze iz godine u godinu da baštine ono što su naučili od svojih roditelja, baka i deka, kroz istoriju. Jer, upravo na njima svijet ostaje.

“Ima nas možda i više nego što sam očekivala. I drago mi je kad god sretnem mlade osobe, to znači da smo ponijeli te dobre vrijednosti i antifašizam njegujemo kući. Naši su nas to naučili i bitno je da se to prenosi s generacije na generaciju”, kaže nam sagovornica iz Crne Gore.

Prigodnim programom, pjesmom, polaganjem cvijeća na spomen kosturnicu, antifašisti su se prisjetili heroja koji su iako malobrojni, uspjeli da probiju neprijateljski obruč u slavnoj partizanskoj epopeji. Jer su trupe Sile osovine, koju su činile Nacistička Njemačka, Italija i Nezavisna država Hrvatska, pale na testu koji je trajao mjesec dana. Ali nisu pali oni koji posvećuju pažnju ovom datumu, ocjenjuje penzionisani novinar iz Crne Gore.

“1983. slavljeno je 40 godina bitke na Sutjesci. Ovaj prostor bio je kompletno popunjen sa ogromnim brojem naroda iz svih krajeva one bivše i velike Jugoslavije. Zaista je bio veličanstven skup. Nakon 40 godina ponovo sam ovdje. Oduševljen sam ovakvim brojem ljudi”, ističe novinar Nastadin Bulatović, novinar iz Crne Gore.

Iz godine u godinu sve je manje onih koji se, kao djeca, sjećaju te golgote koja se odigrala na planinskim masivima koji okružuju rijeku Sutjesku, kada su partizani uz ogromne gubitke uspjeli da se izvuku iz obruča probojem preko Sutjeske. To jedinstvo, u vrijeme velikih podjela kojima trenutno svjedočimo, ono je što nam je najviše potrebno.

Da se ponovo ujedinimo, teško je, svjesni su i prisutni. U prilog tome govori i činjenica da entitetske vlasti ovaj datum obilježavaju odvojeno, pa je prošlog vikenda istu godišnjicu obilježio SUBNOR Republike Srpske.

Podsjećamo, u bici na Sutjesci, nešto više od 20 hiljada pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta borilo se tada protiv, izuzetno nadmoćnijih i više od 127 hiljada njemačkih vojnika, teške artiljerije i avijacije. Uprkos tome izvojevali su pobjedu i ispisali istoriju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare