Porodice žrtava "žive lomače" mole komšije: Gdje su kosti

Vijesti 14. jun 201618:12 > 20:56
N1

Pionirska ulica u Višegradu, kuća Sumbul Zebe, mjesto je stradanja 72 Bošnjaka ovog grada koji su živi zapaljeni.

Među njima su i šest članova porodice Sene Džebo koja je ekipi N1 pokazala slike svog oca, majke, nene te tri sestre.

Prvi put je danas došla na mjesto stradanja svojih najmilijih, suze nije skrivala.

Toliko sam potištena, ne znam šta da kažem. Sve je ovo moje što je poginulo. Gledaj ti šta su uradili”, kazala je Džebo.

Da se ne zaboravi šta se dogodilo na današnji dan 1992, članovi udruženja, te porodice stradalih ukazuju mirnom šetnjom ulicama Višegrada. Među okupljenima je bila i Safeta Zubac.

Ovdje sam izgubila svoju familiju Kurspahić – majku, sestru i njenog sina od 16 mjeseci, amidže, strine, rođake, cijeli komšiluk, prijatelje“, kazala je Safeta Zubac.

Najmlađa žrtva ovog svirepog zločina imala je svega dva dana, a najstarija 79 godina. Za kostima nekih od žrtava porodice tragaju i 24 godine poslije. Predstavnici udruženja žrtava stoga poručuju:

Prvo našim sugrađanima srpske nacionalnosti želim reći da je krajnje vrijeme, i ako u sebi imaju išta ljudsko, da kažu gdje su kosti naših živo zapaljenih sugrađana. Mi znamo počinioce“, izjavila je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata”.

A, oni su Milan i Sredoje Lukić su pred Haškim tribunalom osuđeni na doživotni zatvor te 27 godina zatvora. Porodice žrtava se nadaju da će uskoro iz Francuske biti izručen i Radomir Šušnjar, koji se tereti da je sudjelovao u ovom zločinu.

Upravo je francuska ambasadorica u našoj zemlji danas prošetala Višegradom te je obišla mjesto stratišta. O tačnom datumu izručenja Šušnjara nije mogla govoriti.

“Nemam tačne informacije vezano za datum izručenja zato što nisam dugo francuskog pravosuđa. Ono što mogu reći je da pravosuđe radi svoj posao, a ja se nadam da će porodice žrtava naći svoj smiraj”, kazala je Claire Bodony, ambasadorica Francuske u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.