Goli otok kao svjetsko turističko odredište gay zajednice?

Vijesti 17. sep 201409:55 > 11:18
Udruga Goli otok "Ante Zemljar"

Među 100 državnih prostora koji trenutno zjape prazni, nalazi se i Goli otok. Za područje ove kontroverzne bivše kaznionice stiglo je najviše ponuda revitalizacije, između ostalih i zanimljiv projekt "Goli otok - European Gay Resort Croatia" riječkog udruženja Ekološko socijalni forum.

Hoće li se na ovom otoku razvijati specijalizirana turistička ponuda za LGBTTiQ zajednicu, kao ciljnu grupu kojoj Hrvatska do sada nije bila jedna od primarnih destinacija, odlučit će Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) sa stručnjacima. S obzirom na dosad više od 10 pristiglih ideja i inicijativa za Goli otok, DUUDI ove jeseni planira organizirati okrugli stol s predstavnicima ministarstava turizma i kulture, općina Lopar i Rab te udruženja i inicijativa koje su poslale svoje ideje za taj otok.

Ovoj ideji u prilog svakako idu brojke – LGBTTiQ turistička industrija predstavlja godišnji prihod od 65 milijardi dolara samo u SAD-u, a procjenjuje se da je u Europi oko 22,6 miliona homoseksualaca koji godišnje na putovanja troše između 48 i 52 miliona eura.

“U Hrvatskoj se trenutno pojedine turističke destinacije nazivaju ‘gay friendly’ mada nije do kraja jasno što ova sintagma znači i ima li ona uvijek isto značenje. Ovi argumenti pokazuju da je u Hrvatskoj najbolji oblik turističke ponude za LGBT osobe upravo resort zatvorenog tipa kakav bi bio European Gay Resort Croatia. Takav resort bi bio prava svjetska destinacija, dakle nešto što bi prelazilo okvire naše zemlje”, objasnio je Aljoša Babić, predsjednik udruženja Ekološko socijalni forum.

Prva savjetodavna akcija “Projekti 100” uključila je brojne vile u Lovranu, Opatiji, Dubrovniku i na Plitvicama, bivšu političku školu u Kumrovcu, Muzil u Puli, Hotel Iž u Zadru, češku vilu na Visu, Duilovo u Splitu, Kovčanje na Malom Lošinju, Željezaru Sisak, rezidencijalni objekt u Zagrebu, centar Deanovec te Goli otok, koji među svim nekretninama zauzima najveću površinu, čak 4,5 miliona kvadratnih metara.

Nakon otvaranja ideja, DUUDI će organizirati javne tendere za davanje u zakup, najam i prodaju tih nekretnina prema Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH. DUUDI, naime, podsjeća da je tražio iskazivanje interesa, ideje i prijedloge za stavljanje državnih nekretnina u funkciju, da ih se iskoristi kao motor daljeg razvoja jedinica lokalne samouprave te prikupe znatna sredstva.