Sarajevo: Veliki broj učenika upisuje se u privatne škole

Vijesti 23. jun 201617:56 > 19:32
N1

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas Plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo za školsku 2016./2017. godinu. Plan predviđa upis 3.834 učenika u 35 srednjih škola, na 29 zanimanja i 131 stručno zvanje.

Imajući u vidu broj učenika koji završavaju osnovu školu i cijeneći kadrovske i prostorne kapacitete u narednoj školskoj godini biće upisano 160 odjeljenja u svim srednjim školama, na bazi optimalnog broja u jednom odjeljenju od 24 učenika. Zbog manjeg broja djece, njih 325 u odnosu na prošlu godinu, ove godine će biti upisano šest odjeljenja manje. Broj odjeljenja na gimnazijama ostao je isti kao i prethodne godine i po strukturi novih srednjoškolaca oni čine oko 25 posto od ukupnog broja upisanih.

U pripremi ovog plana, konsultovani su i Služba za zapošljavanje KS, Unija poslodavaca kao i sindikat srednjeg obrazovanja. Kako bi se dao poticaj upisu učenika u škole deficitarnih zanimanja (npr. stolari, varioci, bravari) resorno ministarstvo će u narednoj godini stipendirati po deset najboljih učenika u ovim odjeljenjima, uz najavu da će takva praksa biti nastavljena i narednih godina.

Vlada je zadužila Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade da preduzme aktivnosti na izmjeni Zakona o srednjem obrazovanju i ostalih propisa u djelu upisne politike kako bi se osigurao elektronski upis učenika u srednje škole na području Kantona Sarajevo. Ove godine učenici su mogli vidjeti način on – line upisa u škole, a sve sa svrhom mogućnosti apliciranja u više škola, realnih procjena i boljeg uvida učenika u mogućnost upisa u određenu školu.

Prvi konkursni rok za upis je 24. juni 2016. godine, kada će konkurs biti i objavljen u dnevnoj štampi, rok za predaju dokumenata je do 1. jula , a rezultati konkursa biće objavljeni od 2 do 4. jula. Drugi konkursni rok je 11. jula, dokumenti se mogu predati do 13. jula, a 14. jula biće objavljeni rezultati konkursa.

Procjena je, uzimajući u obzir dosadašnju praksu, da će u privatne srednje škole biti upisano u narednoj školskoj godini oko 200 učenika, te da će isto toliko učenika iz drugih kantona FBIH svoje srednjoškolsko obrazovanje nastaviti u Sarajevu, saopćeno je iz press službe Kantona Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.