Znate li koliko iznosi ukupan javni dug BiH?

Vijesti 28. jun 201618:21 > 19:21
N1

Ukupna zaduženost Bosne i Hercegovine, zaključno sa 31. decembrom 2015. godine, iznosi gotovo 12 milijardi maraka. Od toga je vanjski dug prema raznim kreditorima 8,5 milijardi, a unutrašnje obaveze iznose 3,5 milijarde maraka.

Javna zaduženost BiH, dakle vanjski i unutarnji dug, u 2015. godini porasli su za 420 miliona maraka, u odnosu na 2014. godinu.

Ukupan vanjski dug BiH krajem 2015. iznosio je 8 milijardi i 401 milion maraka. Od toga je dug Federacije 5 milijardi i 308 miliona, RS-a, 3 milijarde i 15 miliona maraka, te Brčko Distrikta 21 milion maraka.

Gotovo polovina vanjskog duga podložna je kamatnom riziku, jer nema fiksnu kamatnu stopu. A kako je kada takva situacija krene po zlu, primjer je upravo Srbija, čije je javni dug, nakon Brexita, u jednom danu porastao za 228 miliona eura, usljed turbulencija na valutnom tržištu.

Mi nismo prezadužena zemlja ali to ne znači da ne treba biti vrlo oprezan. Svako novo zaduženje može biti izuzetno problematično obzirom na usmjeravanje tih sredstava“, rekao je Mijo Mišić, sekretar Udruženja banaka BiH.

Dugujemo najrazličitijim međunarodnim kreditorima,a evo kojima najviše:

– Svjetskoj banci – 2 milijarde i 783 miliona KM
– Evropskoj investicijskoj banci – 1 milijardu i 550 miliona KM
– Međunarodnom monetarnom fondu – Više od milijardu maraka KM

Ukupan unutarnji dug BiH iznosi 3 milijarde 535 miliona maraka. Razne obaveze kao što su stara devizna štednja, ratna potraživanja, obveznice, trezoriski zapisi, domaće banke.

Federacije BiH ima milijardu i 263 miliona unutarnjih obaveza, Republika Srpska gotovo duplo, dvije milijarde i 262 miliona maraka, a Brčko Distrikt devet i po miliona.

Mislim da je pravi trenutak da se neke stvari vrlo ozbiljno shvate. Moramo imati ciljeve, strategije i ne bi smjeli finansijski sektor promatrati vrlo često izoliranim“, smatra Mijo Mišić, sekretar Udruženja banaka BiH.

Vijeće ministara BiH je zaključilo da je stanje duga još u granicama održivosti. Ipak, neophodna je selekcija na način da zaduženja budu povezana s proizvodnim projektima koji će jačati privredu, a ne da isključivo idu u svrhu podrške budžetima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.