Stijena prijeti stanovnicima Olova

Vijesti 28. jun 201618:44 > 19:18
N1

Veliko nevrijeme praćeno vjetrom i grmljavinom jučer je zahvatilo šire zeničko područje. Najveća prijetnja je u općini Olovo na čijem dijelu je proglašeno stanje prirodne nesreće, i gdje velika stijena predstavlja opasnost za mještane.

Tarik Mešić je radeći na imanju prvi primijetio pukotinu na ovoj stijeni. Uprativši da se pukotina brzo širi obavijestio je nadležne u općini, jer su, kaže, životi sugrađana ugroženi.

Osjetio sam potrebu da trebam prijaviti, jer u podnožju 150 metara vazdušne linije su kuće, porodice, ima oko 20-ak kuća“, rekao je Tarik Mešić.

Uz 27 stambenih objekata u Krivajskoj ulici ugroženi su i dječija igraonica, zgrada policijske stanice i jedan privredni objekat.

Iz opštinske Civilne zaštite kažu da, ukoliko hitno ne budu reagoali, blok stijene od stotinu tona prijeti životima više od 80 mještana Krivajske ulice.

Mještani pričaju, nije bilo jednostavno zaspati sa saznanjem da ti nad glavom visi stijena.

Najviše nas je strah u noći dok spavamo, jer dok se mi razbudimo…“, govore mještani.

Načelnik općine Olovo proglasio je stanje prirodne nesreće na ovom dijelu općine, a služba civilne zaštite aktivno traži opciju i izvođača, kako bi se ovaj dio stijene uspješno otklonio.

Uspjeli smo da nađemo neke firme, uspjeli smo i da prikupimo i neke ponude pa ćemo se odrediti na koji način ćemo riješiti ovo. U međuvremenu moramo prikupiti pozamašan iznos sredstava“, kazao je Avdo Degirmendžić, pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu Općine Olovo.

Pozamašan dio sredstava, kažu, neće moće izdvojiti iz općinskog budžeta, već se za saniranje stijene koja prijeti lokalnom stanovništvu moraju obratiti Kantonu i Federaciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.