Udruženje se ogradilo od protesta boraca ispred TE Kakanj

Vijesti 29. jun 201617:42 > 19:45
N1

Nezaposleni demobilisani borci proveli su noć ispred Termoelektrane Kakanj. Zahtjevaju zapošljavanje bar jednog člana iz peteročlanih porodica. Razgovarali su sa direktorom Enverom Merdićem, rješenje nije pronađeno, pa su se vratili ponovo na ulicu.

Ćazim Bajrić, nezaposleni demobilisani borac zajedno sa kolegama proveo je noć ispred Termoelektrane Kakanj. Na ovaj korak su se odlučili jer, kako kaže, ne mogu trpiti stranačka zapošljavanja i omalovažavanje boraca.

“Direktor nam je ponudio da preko servisa radimo par mjeseci ovdje i ponovo na biro. Normalno mi nismo htjeli da prihvatimo, i manje su plate, imaĆemo 400 maraka platu. Nije to trajno rješenje, nama trajno rješenje treba”, ističe Bajrić.

Direktor Enver Merdić, zbog instrukcija iz Sarajeva, nije mogao davati izjave. Borci su odbili privremeno zaposlenje i upućeni su na adresu resornog ministra Salke Bukvarevića i direktora Elektroprivrede BiH, ali do njih je kažu nemoguće doći.

Upravo je Ćazim Bajrić prošle godine, sa kolegom ispred Vlade Federacije BiH, pokušao se zapaliti što je spriječeno brzom reakcijom policajaca. Još tada im je, tvrde, obećano iz Vlade FBiH da će dobiti posao, ali to do danas nije ispunjeno.

“Vidimo mi da do dan danas nikakvog pomaka nema. Svi nam lažu, obećaju, svi se ograđuju, prebacuju loptice jedni na druge”, kazao je Bajrić.

Konkurs za 14 radnih mjesta je objavljen i biće zaposlena četiri demobilisana borca koji ispunjavaju uslove, tvrde iz Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj, te se ograđuju od protesta ispred Termoelektrane.

“Ti borci koji su pred Termoelektranom su nekvalifikovani radnici i oni ne mogu konkurisati jer ne ispunjavaju uslove. Stav Udruženja je da ne ide u proteste i Udruženje se ograđuje od tih protesta koji su tamo pred TE”, otkrio je Dino Begić iz Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj.

Demobilisani borci zahtjevaju dolazak resornog ministra Salke Bukvarevića ali i direktora Elektroprivrede BiH jer im je rečeno da jedino onih mogu riješiti njihove probleme. Dok se njihovi problemi ne riješe, borci će ostati ispred Termoelektrane u Kakanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.