Nejasno zašto Zvizdić i Novalić nisu potpisali Pismo namjere

Vijesti 07. jul 201616:04 > 16:08
N1

Međunarodni monetarni fond je odgodio kreditni aranžman BiH jer svi članovi Fiskalnog vijeća nisu potpisali pismo namjere. Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović kaže "ovo je samo još jedan dokaz nekredibilnosti BiH, i ništa više".

Kako je navela, Vlada Republike Srpske je ozbiljno pristupila cjelokupnom poslu oko usaglašavanja Pisma namjere sa MMF-om, jer bi aranžman sa ovom finansijskom organizacijom pomogao svim nivoima vlasti u provođenju Reformske agende.

“Ali, znajući da se svaka aktivnost, koja podrazumijeva angažman i partnerstvo svih nivoa vlasti u BiH teško realizuje u praksi, mi smo se pripremili i za situaciju da aranžmana neće biti i u skladu s tim definisali i neke dodatne planove. U svakom slučaju u ovoj godini Republika Srpska bi dobila svega 50 miliona KM, a pošto je sada izvjesno da aranžmana neće biti, jer Pismo namjere nisu potpisali premijer Novalić i predsjedavajući Zvizdić, taj novac bit će obezbijeđen iz drugih izvora”, navela je Cvijanović.

“Ostaje jedino nejasno zašto su vođeni pregovori i zašto su i njih dvojica učestvovali u usaglašavanju Pisma namjere ako ga ne žele potpisati, pogotovo znajući da su ga potpisali ministri finansija i federale Vlade i Vijeća ministara”, pita se Cvijanović.

“Sjećam se da je predsjedavajući Vijeća ministara, tokom svoje posjete MMF-u i Svjetskoj banci u Washingtonu, prije par mjeseci, davao prilično optimistične izjave o velikim sredstvima, koja su ispregovarana, pa ne znam čemu je sve to trebalo da služi”, dodala je premijerka RS.

“U svakom slučaju, šteta je što aranžmana neće biti, jer su osim nas i ljudi iz MMF-a, ali i EU, uložili dosta truda da se dogovor postigne, ali sada je ovo neka nova realnost, pa ne treba previše trošiti riječi na to. U svakom slučaju, Vlada Republike Srpske će ta sredstva nadomjestiti na drugi način, jer, poučeni nizom loših iskustava, gdje su sredstva koja bi trebalo da dođu u Republiku Srpsku blokirana sa nivoa BiH, nismo nikada ni isključili rizik da se to ponovo desi i kada je riječ o aranžmanu sa MMF-om. Ovo je samo još jedan dokaz nekredibilnosti BiH, i ništa više”, stoji u saopćenju Željke Cvijanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.