Instalacija: Oblik RS-a sačinjen od masovnih grobnica

Vijesti 09. jul 201611:29 > 11:31
Anadolija

Građanska Anti-Dejton grupa u centru Sarajeva, na Trgu djece Sarajeva, postavila je jutros instalaciju koja kroz oblik bh. entiteta Republika Srpska prikazuje masovne grobnice u BiH.

Osnivač Grupe Nihad Aličković ističe kako je instalacija postavljena povodom godišnjice genocida počinjenog nad stanovnicima Srebrenice, koja se obilježava 11. jula.

“Htjeli smo na današnji i sutrašnji datum da obilježimo počinjeni genocid na poseban način: da istinu i činjenice iznesemo na ulicu ljudima pred oči, da vide kako izgledaju masovne grobnice, na čemu leži RS, da jednostavno oni ljudi koji nikad nisu posjetili masovnu grobnicu vide kako je to bolno i teško i kroz šta je prošao masovno bošnjački narod tokom rata”, rekao je Aličković.

Masovna grobnica, kako je istakao, napravljena je u granicama Republike Srpske, uz postavljenu tablu na kojoj je ispisano “Dobrodošli u Republiku Srpsku”.

“Upravo je to poruka koja objašnjava da ta dobrodošlica završava na ovakav način i to je činjenica i istina o kojoj treba da se govori, jer ovo je danas borba protiv zaborava, a ne borba proitv pomirenja. Ovo je podsjećanje na stradanje, ubijanje, na genocid koji se ne smije negirati”, rekao je Aličković.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.