Zana Marjanović odgovorila Damiru Mašiću

Vijesti 14. jul 201616:18 > 16:19
Fena

Poslanica SBB-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Zana Marjanović reagirala je na prozivke poslanika SDP-a Damira Mašića na Twitteru.

On je, naime, Marjanović prozvao zbog činjenice što je bila suzdržana tokom glasanja o SDP-ovom Prijedlogu zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom koji glasovima većine zastupnika nije uvršten na dnevni red jučerašnje sjednice Predstavničkog doma PFBiH.

– Budući da se radilo o prijedlogu koji dolazi iz njegove stranke Mašić je svoje nezadovoljstvo izrazio prvo vrijeđanjem kolegica parlamentarki, zatim i podrškom govoru mržnje izraženom prema meni zbog toga što se ne slažemo sa njegovim stavovima. Razumijem da je to karakteristika stranke kojoj pripada, ali neka neko kaže zastupniku Mašiću da je vrijeme jednoumlja davno prošlo. Da svako može glasati onako kako želi te da u donošenju odluka ne odlučuje jedan glas nego demokratska većine – ističe Marjanović, te nastavlja:

– Jasno mi je da je vrhunac političkog dostignuća gospodina Mašića pisanje dovitljivih FB statusa i tvitova, jasno mi je da mu korištenje mog imena može donijeti potrebni publicitet, ali mi i dalje nisu jasne sljedeće stvari:

1. Kako je moguće da jedan zastupnik toliko ne cijeni instituciju za koju radi i birače koje predstavlja da svoju, ne tako malu platu, zarađuje provodeći sjednice čeprkajući po svom mobilnom telefonu?

2. U svojim izjavama zastupnik Mašić tvrdi da sam ja glasala protiv usvajanja Zakona. Kako je moguće da zastupnik Mašić koji je u politici skoro deceniju još uvijek nije naučio da se o usvajanju Zakona ne može glasati ukoliko on nije izglasan da bude uvršten na dnevni red.

Govoreći o razlogu zbog kojeg je bila suzdržana, Marjanović je kazala sljedeće:

– Prijedlog zakona koji zastupa SDP je zaista loš i diskriminatoran prema određenim parovima. S druge strane, predlaganje tog zakona skraćenom postupku je samo pokušaj skupljanja jeftinih političkih poena opozicije, s obzirom da Vlada FBiH već priprema nacrt istog zakona koji će biti sveobuhvatniji i samim tim poštovati sva ljudska prava i poslati ga u redovnu proceduru koja će osigurati učešće zainteresovane javnosti u raspravama o važnim medicinskim, pravnim i etičkim pitanjima. Iza ovakvog Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom ću stati i dati svoj glas, ali neću dozvoliti da me se ucjenjuje.

Odgovarajući na Mašićeve aludiranje na to da je, iako trudna, nije podržala SDP-ov zakon, Marjanović je istakla:

-Ovakve situacije su razlog zbog kojeg sam odlučila da se bavim politikom u nadi da mogu promijeniti takve ljude i stavove i razlog zbog kojeg u devetom mjesecu trudnoće, sedam dana prije poroda ne odlazim na porodiljsko nego na sjednicu na kojoj me umjesto radne atmosfere dočekaju neumjesna dobacivanja i komentari onih koji su navodno “gradski”, “sekularni” i za građansku Bosnu i Hercegovinu.

Shvatam da se bliže izbori te da se opozicija ne nalazi u zavidnoj poziciji, ali to ne amnestira pokušaj ugrožavanja integriteta mene kao žene i zastupnice koja se bori za prava I ravnopravnost žena i čija je borba međunarodno priznata. Mislim da je vrijeme da se ovakva ponašanja počnu sankcionisati.