Porezna uprava FBiH se oglasila u vezi pijace Ciglane

Vijesti 15. jul 201612:51 > 12:56
N1

Porezna uprava Federacije BiH je 12. i 14. jula 2016. godine, na prostoru Federacije BiH, izvršila ukupno 502 inspekcijskih nadzora. Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva i trgovine.

U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 155 neprijavljena radnika i 266 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćena su 279 objekta i izdata su 258 prekršajna naloga sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 426.650,00 KM.

Kantonalni porezni ured Sarajevo svoje aktivnosti u ovoj sedmici je bazirao na kontrolu nezakonitog rada, odnosno rada bez odobrenja nadležnog organa na sarajevskim pijacama Sirano, Kvadrant i Ciglane, dok je u mjesecu junu rađena pijaca Otoka. Prilikom kontrola na pijacama Sirano, Kvadrant i Otoka evidentirano je 251 prodajno mjesto ili prodajni box-ovi u kojima se obavljala djelatnost uglavnom trgovine tekstilom i odjevnim predmetima bez odobrenja nadležnog organa, te je zbog toga zapečaćeno 231 prodajno mjesto, a evidentirano je 95 neprijavljenih radnika.

U toku ovih aktivnosti na pijaci Sirano i Ciglane došlo je do onemogućavanja službenih osoba u vršenju svojih dužnosti, te su postupci okončani uz asistenciju policije.

Porezna uprava Federacije BiH se ovim putem zahvaljuje Policijskom komesaru Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Jedinici za podršku, PU Centar i PU Novi Grad na pruženoj pomoći.

Porezna uprava poziva porezne obveznike da na bilo koji način ne sprečavaju službene osobe Uprave da izvršavaju dužnosti. Sprečavanje inspektora da izvršavaju svoje poslove predstavlja krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora do 3 godine. Porezna uprava je odlučna da provede aktivnosti iz svoje nadležnosti i prema osobama koje se tome suprotstavljaju posegnuće za maksimalnim sankcijama.

Porezna uprava FBiH nastavit će aktivnosti na kontroli i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.