Zakon o oplodnji oboren zbog vjerskih uvjerenja zastupnika?

N1

Politika i po pitanju plodnosti daje posljednju riječ. Zakon o potpomognutoj oplodnji već drugi put zaredom nije dobio dovoljan broj glasova zastupnika, a na posljednjoj sjednici Doma naroda FBiH je nedostajao samo jedan. Žurbe da se donese zakon koji je nekima jedini način da se ostvare kao roditelji - nema!

Nijednih više, svih je manje – pokazao je popis stanovništva BiH. Statistika je neumoljiva. Natalitet je u padu. BiH prijeti da postane zemlja staraca.

Za razliku od drugih zemalja gdje se stimulativnim mjerama podstiče rađanje djece, u BiH takve mjere izostaju. Pokušaju da se to promijeni na posljednjoj sjednici Doma naroda FBiH “ne” su rekli iz HDZ BiH, dok su neki zastupnici SDA i SBB bili suzdržani.

Zakon nije dobro pripremljen, treba ga doraditi i to relevantne institucije“, izjavio je Ismet Osmanović, zastupnik SDA.

Zakon je pripremljen po svim standardima Evropske unije i zemalja u regiji. Odbijen je jer ga je pripremila opoziciona stranka i zato što ne odgovara političkim i vjerskim uvjerenjima stranaka koje odlučuju – kaže Damir Mašić iz SDP-a.

Na ovaj način tzv. ‘vjernici’ ne dozvoljavaju onima koji žele da uđu u taj proces i da konačno dobiju potomstvo. Biti protiv jednog ovakvog rješenja je najblaže rečeno anticivilizacijski čin“, komentarisao je Damir Mašić, zastupnik SDP BiH.

I ranije je bilo pokušaja da se ovaj zakon donese. Prvi put je zakon odbijen bez valjanog opravdanja, danas, kao ni tada nije bilo volje, podsjeća dr. Mehmedbašić. BiH je jedina zemlja koja nije donijela ovaj zakon, iako joj je potrebniji nego ikad.

Ti parlamentarci trebaju da shvate da oni trebaju ljudima da pomažu, a ne da odmažu u segmentu koji je stravičan. Ja ne mogu da shvatim da neko sebi uzima za pravo da brani nekom čovjeku da dobije dijete. To je strašno“, kazao je dr. Senad Mehmedbašić, ginekolog.

U BiH, 15 posto parova ima potrebu za potpomognutom oplodnjom. Zvanična statistika Evrope kaže da bi se zadovoljila potreba za humanom reprodukcijom na milion stanovnika potrebno je provesti 1.000 postupaka. Što znači da se u BiH godišnje treba uraditi 3 ili 4.000. Trenutno, ta cifra rijetko pređe 400. Uglavnom zato jer parovi nemaju novca.

Ono što nas čeka u budućnosti nije teško pretpostaviti. Zbog uplitanja politike i vjerskih zajednica ovo pitanje će ostati bez zakonske regulative, a brojni parovi koji se bore sa sterilitetom prepušteni su sami sebi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.