Sa SSP-om, ali bez Mehanizma koordinacije na putu ka EU

Vijesti 17. jul 201618:39 > 18:42
Screenshot

Bosna i Hercegovina od Evropske unije očekuje “zeleno svjetlo” kada je u pitanju prihvatanje aplikacije za članstvo. Svjetlo iste boje očekuje i Republika Srpska kada je u pitanju aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom. Od svega toga, za sada je izvjesno jedino to da će sutra u Sarajevu biti parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruži

Davno je bila 2008. kada je Bosna i Hercegovina potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Ono što je potpisano prije 8 godina aktivirano je u prošoj. U međuvremenu su se nizali i mijenjali EU uslovi koje zemlja treba ispuniti na putu pridruživanja. Dio nikada nije ispunjen. Većina da, ali u zadnji čas. Kao i sutrašnji paraf u na Sporazum u Sarajevu. Za to vrijeme u Briselu će zasjedati Vijeće za spoljne poslove. Sa SSP-om, bez mehanizma koordinacije – nije sigurno hoćemo li biti na dnevnom redu.

“Dakle, da se razmotri implementacija agende koja je još važnije od samog SSP-a. A uslijediće razne sjednice raznih vijeća, ne samo Vijeća ministara inostranih poslova. Imaćemo recimo ministara poljoprivrede u ovom mjesecu. Tokom avgusta i septembra druga vijeća, onda ponovo u septembru Vijeće ministara vanjskih poslova, tako da mislim da ćemo to riješiti u iduća dva mjeseca”, kaže Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ili je Izetbegović realniji ili je Čović optimističniji – kao god – u zadnjih mjesec dana od članova Predsjedništva kao i iz drugih nadležnih institucija dolazile su nekonzistentne izjave o tome – šta je Bosni i Hercegovini uslov za “zeleno svjetlo”.

“Siguran sam da smo prihvatanjem prilagodbe SSP-a napravili dovoljan iskorak kako bismo na sutrašnjem sastanku Europske unije dobili “zeleno svjetlo” za nastavak našeg europskog puta. Očekujem da će se vrlo brzo krenuti u izradu upitnika koji bi nam dao šansu da mnogo brže, organiziranije i odgovornije nego do sada stvorimo ambijent da do kraja iduće godine dobijemo kandidacijski status”, kazao je Čović.

Kao strana koju namjeravaju ucjenjivati – u što su uvjereni u Vladi Republike Srpske oglasila se i premijerka Cvijanović. U pisanoj izjavi medijima kazala je da adaptacija SSP-a nije imala nikakve veze sa Međunarodnim monetarnim fondom. Očekujući “zeleno svjetlo” za Pismo namjere prema MMF-u rekla je da će se o mehanizmu koordinacije raspravljati tek kada bude deblokirana reformska agenda.

“Ne zato što smo mi to u Vladi Republike Srpske tražili, već zato što je takvu vezu između Reformske agende i aranžmana sa MMF-om zagovarala EU. Ne isključujem mogućnost da je sve to tako i zamišljeno upravo da bi predstavljalo teren za ucjene, a ucjene neće proći. Uostalom novac od MMF-a nije poklon, već kredit”, kazala je Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske.

“Možete misliti imate stotinu radnih grupa u kojima ponekad imate 100 članova te grupe u kojima treba svi da dođu i budu ZA. To je jedan nemogući zahtjev, nadam se da će modificirati taj zahtjev da bismo imali i kooordinacijski mehanizam i konačno aranžman sa MMF-om jer to dvoje će ostati povezano”, poručio je Izetbegović.

A ukoliko dočekamo “zeleno svjetlo” Vijeće EU zadužiće Komisiju da izradi mišljenje o zahtjevu za članstvo. U skladu sa procedurom Bosni i Hercegovini će se pripremiti i poslati upitnik, kao i rok za odgovor. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.