BiH parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Vijesti 18. jul 201610:51 > 10:52
N1

Nakon političkih uslovljavanja danas je u Sarajevu parafiran prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je parafiran između Evropskih zajednica i njenih država članica s jedne i BiH s druge strane, da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske EU.

Sporazum su parafirali šef pregovarčkog tima BiH Hamdo Tinjak i šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

Vlada Republike Srpske i član predsjedništva BiH Mladen Ivanić ranije su se protivili potpisivanju sporazuma o adaptaciji SSP-a. Tvrdili su da je neprihvatljiv, zbog, kako su rekli, milionske štete koju će adaptirani SSP donijeti poljoprivrednicima.

Međutim, nakon što je Njemačka čvrsto obećala pomoć u saniranju šteta, put za nastavak evropskog procesa za BiH je ponovo otvoren.

Usvajanje SSP-a jedan je od ključnih uslova da BiH bude na dnevnom redu Vijeća za vanjske poslove EU u Briselu. SSP bi trebalo da stupi na snagu 1. januara iduće godine. Do tada bi trebalo da budu dogovorene sve mjere pomoći Njemačke domaćoj poljoporivredi.

Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) bilo bi značajno za Bosnu i Hercegovinu, jer se SSP-om potvrđuje državi potpisnici status pridruženog člana i status potencijalnog kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Vlasti Bosne i Hercegovine i Evropske komisije 16. juna 2008. godine potpisale su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a od 1. jula te godine na snagu je stupio Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima.

Od tadašnjih 27 država članica EU (bez Hrvatske, koja je to postala 1. jula 2013.), Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU prva je ratifikovala Estonija, 11. septembra 2008, a posljednja zemlja koja je ratifikovala SSP bila je Francuska, 10. februara 2011.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.