Zvizdić: Snažno krenuti prema ostvarenju evropskih ciljeva

Vijesti 18. jul 201620:26 > 20:37
Anadolija

Nakon pozitivnog osvrta od strane predsjedavajuceg Vijeća EU, Miroslava Lajčaka, u vezi sa dosadasnjim naporima BiH u realizaciji obaveza na putu EU integracija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, dr. Denis Zvizdić je izrazio zadovoljstvo zbog pozdravljanja parafiranja SSP-a i dobivanja podrške EU.

Njom su članice EU izrazile podrsku i spremnost da Bosna i Hercegovina na narednom sastanku Vijeća za opće poslove EU, koji će biti održan 20. septembra, dobije pozitivno mišljenje na aplikaciju za članstvo kao i zaključak za pripremu i dodjelu Upitnika, čime će biti otvorena mogućnost za stjecanje kandidatskog statusa u 2017 godini, navodi se u saopštenju Vijeća ministara. 

Zvizdić je istaknuo da su posljednji zastoji na evropskom putu bili bezrazložni i u neproduktivnoj funkciji skupljanja predizbornih poena, te su kao posljedicu imali činjenicu da izradu pozitivnog mišljenja i zaključka o pripremi Upitnika, koje je BIH trebala dobiti danas, moramo čekati do septembra.

Predsjedavajući Zvizdić je jos jednom podvukao da je dijalog, a ne princip blokade i ucjene kojima smo svjedočili u slučaju politizacije SSP-a, jedini uspješan metod za nastavak evropskog i ekonomskog puta BiH.

Rekao je da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pruža širok okvir za jačanje saradnje između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, kao i da daje mogućnost da se u potpunosti iskoriste prilike koje ovaj sporazum nudi.

U saopštenju se navodi da je predsjedavajući Zvizdić rekao da u narednom periodu, Bosna i Hercegovina mora još snažnije krenuti prema ostvarivanju evropskih ciljeva i da predizborne aktivnosti ne mogu i ne smiju preuzeti primat nad ozbiljnim državnim obavezama i dogovorenim reformama.

Ispred BIH se nalazi jos puno posla i potrebno je da svi nivoi vlasti djeluju sinergijski kako bi poboljšali uvjete za evropski i ekonomski razvoj.

Predsjedavajući Zvizdić je pozvao niže nivoe vlasti, posebno Vladu entiteta Republika Srpska, da podrže projekte, strategije i zakone koje je, u skladu sa ustavnim nadležnostima, pripremilo Vijeće ministara BIH, a što bi omogućilo povlaćenje sredstava iz raspoloživih evropskih fondova, kao i desetine miliona grant sredstava, posebno za sektor poljoprivrede.

Predsjedavajući Zvizdić se jos jednom zahvalio kancelarki Merkel i Njemačkoj, kao i svim članovima Vijeća za vanjske poslove Evropske unije na razumijevanju aktuelne situacije u BiH, i pozvao sve odgovorne u BiH da nastave pozitivne procese, kako bi Bosna i Hercegovina iskoristila priliku i pruženu ruku Evropske unije, navodi se. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.