U Potočarima počela reekshumacija za 65 već ukopanih žrtava

Vijesti 25. jul 201616:39 > 16:42
Fena

U Memorijalnom centru u Potočarima počela je reekshumacija posmrtnih ostataka 65 žrtava radi reasocijacije, odnosno kompletiranja tijela.

Riječ je o žrtvama koje su ubijene tokom genocida 1995. godine na području Srebrenice, a planirano je da reekshumacija traje do 29. jula.

Izmještanje masovnih grobnica zbog prikrivanja zločina i uništavanja tragova imalo je za posljedicu pronalazak nekompletnih tijela u masovnim grobnicama koje su pronađene na području Srebrenice, Bratunca, Zvornika i Vlasenice.

Istražitelj Instituta za nestale osobe BiH Sadik Selimović kaže da će dosad s ovih 65 tijela ukupno biti izvršena 401 reekshumacija radi reasocijacije.

“Postoji još oko hiljadu slučajeva za koje treba izvršiti reekshumaciju. Ovo je sve pokazatelj koji su razmjeri zločina. Mnoga tijela još nisu kompletirana”, istakao je Selimović.

Bekiru Ademoviću su u genocidu u Srebrenici ubijeni otac Bekto i brat Adem, a obojica su ukopani u Memorijalnom centru Potočari.

“Otac je ubijen u Pilici, a brata Adema smo našli u Branjevu. Nijedno tijelo nije kompletno. Danas će biti izvršena reekshumacija za oca Bektu. Osjećaj je težak. Otvara se mezar, nije jednostavno. Nadamo se da ćemo na kraju kompletirati tijela, da i oni nađu svoj mir, a i mi sa njima”, kaže Ademović.

Samir Kurtić je zadnji put oca Sadika vidio 1993. godine kada su se rastali. Samir je konvojem 1993. otišao u Tuzlu, a njegov otac Sadik je ostao u Srebrenici. Danas je došao da izvrši reeksumaciju za oca. I poslije današnje reekshumacije tijelo Samirovog oca neće biti kompletno.

“Danas neće biti kompletirano tijelo, našli su mu lijevu potkoljenicu. Nastavićemo tragati i dalje. Imao je 33 godine kada je ubijen”, kaže Kurtić.

U Memorijalnom centru Potočari dosad je ukopano 6.504 žrtave genocida.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.