Kafanski politički dogovori

Vijesti 01. aug 201618:11 > 18:30
N1

Sigurno ne barkom, ali je iz restorana “Barka” u Istočnom Sarajevu potpisano pismo namjere krenulo ka Međunarodnom monetarnom fondu u Washington.

Kafanski politički dogovori – formulacija je koja možda zvuči sarkastično, ali je praksa razgovora po kafanama, motelima, restoranima i golf terenima postala ustaljena.

Važnim evropskim dogovorom iz kafane o MMF-u i mehanizmu koordinacije na svom twitter nalogu pohvalio se i šef Delegacije Evropske unije u BiH.

I to “zato što se u kafanama sve završava” – novinarima je objasnio predsjednik Republike Srpske, a Izetbegović dodao: “Trebamo biti sretni s tim što smo postigli rješenje, a ne cijepati dlaku na četvero”.

Potpuno je nejasno zbog čega ova zgrada – Parlamentarne skupštine BiH ili zgrada prekoputa ili zgrada Vlade Federacije BiH ili Vlade Republike Srpske nisu plodno tlo za političke dogovore. Kafu, hranu i piće i ovdje imaju politički lideri, crveni tepih, a i zvono za početak.

Zasjedanje u Parlamentu Bosne i Hercegovine može početi, a uglavnom završava glasanjem shodno dogovoru političkih lidera.

“Ne može svaki čovjek da ima svoje mišljenje, gdje bi nas to dovelo kad bi se na taj način… Zato postoji nevladin i civilni sektor koji na taj utiče na odlučivanje unutar zakonodavnih organa”, kaže Dušanka Majkić, poslanica SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Hanka Vajzović, poslanica DF-a u PS BiH tvrdi: “Kod nas je naprosto praksa, logika da se najbolje stvari dogovore u kafani. I kod nas to ide tako, ali to može privatno. Neka se dogovore o poslu kakvom, biznisu, o čemu god hoće. Institucije i predstavnici institucija ne bi smjeli više podržavati takvu praksu.”

“Vi kad branite boje određene reprezentacije ili u ovom slučaju stranke vi se morate ponašati kako recimo u sportu kaže trener ili kako to na terenu implementira kapiten ekipe. Dakle, ovo je timski sport”, smatra Asim Sarajlić, poslanik SDA u PS BiH.

Vaninstitucionalni dogovori, smatraju upućeni, ostavljaju političarima prostor i za dodatne interese.

Adnan Huskić, politički analitičar: “Ono što nikada ne možemo znati jeste šta su ispod stola dogovorene strane koje su obično dio tih integrativnih pregovora – kad ne možete oko jedne stvari da se dogovorite vi uključite nekoliko drugih stvari. E to su problemi, što mi ustvari ne znamo da li tu postoje određeni privatni ili poslovni interesi.”

Kafanski dogovori stižu na stolove vlada, parlamenata. Za njih se gotovo bez iznimke, ukoliko zanemarimo aprilski paket ustavnih amandmana koji nije podržan zbog izdvojenih mišljenja poslanika, glasa ZA. Jer tako misle izabrani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.