Magazinović: Ljubavna sapunica Dodik-Izetbegović-Čović

Vijesti 03. aug 201614:26 > 14:34
N1

Saša Magazinović, predsjednik glavnog odbora SDP-a BiH i zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, komentarisao je jučerašnji neuspjeli dogovor u Konjicu u kojem se lider HDZ-a nije pojavio.

“Smatram da mi u ovom trenutku imamo veoma realan politički problem koji je istovremeno i problem jednog ljubavnog trokuta između gospode Čovića, Dodika, Izetbegovića. Pažnja koju je gospodin Čović imao od strane Dodika u prethodnom periodu je sada preusmjerena na gospodina Izetbegovića i normalno da se u tom ljubavnom trokutu pojavila i ljubomora i onda je kao rezultat toga Čović poslao Izetbegovića po burek u Konjic, a on se nije pojavio. To bi sve bilo zanimljivo, kao što su pojedinim ljudima zanimljive španske serije, da to nema velike posljedice po sve nas koji živimo u BiH, tako da ova ljubavna sapunica na relaciji Dodik-Izetbegović-Čović je zapravo nešto čije će posljedice platiti ne oni nego svi mi i evropski put BiH”, komentarisao je Magazinović.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da su iz kabineta Čovića kazali jučer da nema sastanka, dok je prethodno sastanak bio dogovoren, i to sedmicu dana prije je odgovorio: “Mislim da lične emocije jednih prema drugima i trećima, poslovne i svake druge relacije kao taoce drže sve nas građane u BiH. Primijetiće da sva imenovanja, tenderi zapravo ne trpe – tu se odlično slažu, ali kada je u pitanju rješavanje egzistencijalnih pitanja građana, kada je u pitanju ubrzanje evropskog puta BiH, onda tu imamo određene probleme. U tako vođenoj politici dočekaćemo 2018. godinu i opšte izbore bez ikakvog realnog rezultata postignutog domaćim snagama, a sve što će se postići u narednom periodu, kao što je i ovo do sad, postignuto je naporom međunarodne zajednice i dobre volje da nam se omogući put prema EU”.

O tome da li je jučerašnje dešavanje slučajnost ili plan dvojice da se našteti trećem, kao i ko je najviše izgubio je kazao: “Bilo ko kaže da je neko od njih u ovom trenutku gubitnik, to može biti ocjena za danas. Već sutra dinamikom ovih sastanaka kafanskih se može desiti da je neko drugi gubitnik. U svakom slučaju jedini gubtnik su građani koji su izluđeni silnim sastancima, obećanjima, proizvodnjom krize do situacije da se ljudi pitaju da li će se sutra zaratiti kolika je ta kriza, pa se onda desi sastanak na kojem je sve ‘med i mlijeko’ i na kojem je sve dogovoreno i nikad nije ni postojao problem. Do toga da se međunarodnoj zajednici fakturišu problemi koji su producirani unutar BiH. Dakle, ja zaista ne bih išao sa tom ocjenom ko je gubitnik, slažem se sa svima da je na dnevnoj bazi Izetbegović izgubio time što ga je Čović poslao po burek preko Konjica. A šta će se desiti za dva dana, ne znam, ali je moja procjena da će se oni svi zagrliti u toku augusta i da će ti problemi u ljubavnom trokutu biti izglađeni jer ‘para vrti tamo gdje burgija ne može'”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.