Čubrilović objasnio odbijanje zahtjeva Kluba Bošnjaka u NSRS

Vijesti 04. aug 201613:51 > 13:56
N1

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske smatra neprihvatljivim zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa odlukom o raspisivanju referenduma o Danu Republike, jer nije utemeljen na Ustavu i predlaže Ustavnom sudu Republike Srpske da ovaj zahtjev odbije kao neosnovan.

Nakon sjednice Odbora, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović je u izjavi podsjetio da je Dan Republike sekularni praznik i da Republika Srpska nijednim aktom Narodne skupštine, ni Ustavom, ni zakonom nije ustanovila krsnu slavu kao praznik Republike.

Republički referendum se ne odnosi na pripadnike bilo kojeg konstitutivnog naroda pojedinačno i ne sadrži odredbe kojima se diskriminišu pripadnici bilo kojeg naroda“, istakao je Čubrilović, koji je i predsjedavao sjednicom Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je napomenuo da odluka o referendumu nema nacionalni predznak i ona se podjednako odnosi na sve narode i građane koji imaju pravo da slobodno učestvuju na referendumu.

Odbor za ustavna pitanja parlamenta RS- smatra da zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Zakonom o obradi i objavljivanjem rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Republici Srpskoj nije utemeljen na Ustavu Republike Srpske i predlaže da se odbije kao neosnovan“, naglasio je Čubrilović.

On je podsjetio da je ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan u članu 3 Ustava Republike Srpske i Amandmanu 32 na član 68 Ustava koji propisuje da RS, između ostalog, uređuje i obezbjeđuje kontrolu zakonitosti raspolaganja sredstvima pravnih lica i prikupljanje statističkih i drugih podataka od opšteg interesa.

Odbor je istakao, kaže Čubrilović, da je ovaj zakon pravni akt tehničkog karaktera koji definiše neophodne procedure za obradu i objavljivanje rezultata popisa stanovništva.

Ovaj zakon ne favorizuje nijedan narod, niti pripadnike različitih naroda dovodi u neravnopravan položaj i zato je neosnovano tvrditi da njegove odredbe ugrožavaju nečiji vitalni nacionalni interes ili nekoga diskriminišu u ostvarivanju prava i obaveza zagarantovanih Ustavom Republike Srpske“, zaključio je Čubrilović.

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske za usaglašavanje zakona, propisa i akata nije postigla 28. jula saglasnost o pitanju Zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine, kao ni u vezi sa odlukom o raspisivanju republičkog referenduma, a ovi akti biće proslijeđeni na razmatranje Ustavnom sudu Republike Srpske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.