Sanela Jenkins za N1: Za BiH smo radili nemoguće stvari

Vijesti 11. aug 201622:10 > 12. aug 2016 07:28
N1

Sanela Diana Jenkins, poduzetnica i humanitarka, posljednjih nekoliko dana boravi u Sarajevu. Dolazak u rodni grad nikad ne iziskuje poseban motiv. Uvijek je lijepo vratiti se kući.

Jenkins je u BiH i Sarajevo stigla sa tekstopiscem, plesačem i glumcem Asherom Monroeom te Stevenom Gomillionom, jednim od najpoznatijih fotografa iz SAD-a. Uz susrete s uspješnim biznismenima, Sanela je prošetala svojim gradom, vidjela drage ljude i mjesta, a kako je u razgovoru za N1 pričala je o susretu sa saudijskim princom Salmanom, ulaganjima u BiH, političarima, ambicijama…

Na početku razgovora, Jenkins je pojasnila da dosad nije ulagala novac u zemlju u kojoj je rođena već ga je – slala onima kojima je prijeko potreban.

”Još nisam poslovno ulagala novac pa da ne pravimo zabunu. Ja sam do sada slala novac u Bosnu i Hercegovinu uglavnom za pomoć bolnicama, školama, djeci i povratnicima. Nije to želja za nekom filantropijom, to je osjećaj za pomoć svojoj zemlji i svojim ljudima onoliko koliko sam u mogućnosti. Mi koji to možemo moramo imati taj osjećaj i pomoći i drugima da prežive, a i da zarade. Bosna i Hercegovina ima uspješnih poslovnih ljudi, kao i sportista koji su ostvarili značajne karijere u svijetu. Mnogi pomažu i tako treba nastaviti. Sjetimo se da je i nama nekada trebala podrška i dobri ljudi su nam je davali. Tako i mi moramo”, ispričala je Sanela Jenkins na početku razgovora za N1.

Mediji su proteklih dana izvještavali o njenom susretu sa saudijskim princom Salmanom.

”Razgovarali smo o svemu. Princ Salman je vrlo obrazovan i ima moderan pogled na svijet i ukupna zbivanja. Bilo je razgovora i o načinima pomoći Bosni, ali i mogućnosti poslovne saradnje. Vrijeme će pokazati šta će dalje biti. Drago mi je bilo vidjeti da princ Salman posvećuje posebnu pažnju obrazovanju jer u tome je ključ napretka, kako BiH tako i čitavog svijeta”, dodala je ona.

Komentirajući mogućnost ulaska na bh. političku scenu, Jenkins kaže da je i dosad na neki način bila uključena u politička zbivanja na ovom području.

”Do sada sam bila indirektno u politici kroz moju podršku zemlji, kako na terenu tako i na svjetskoj sceni. Posebno me interesuje promocija BiH u svijetu i to redovno radim i bez angažmana i podrške iz Sarajeva. Sretna sam što imam kontakte i infrastrukturu da to uradim sama od sebe. Isto tako, postoje osobe u BiH koje lično poznajem i koje imaju predispozicije najvećeg svjetskog nivoa za vođenje visoke politike kakvu zaslužuje BiH. Nisam sigurna da ću se lično angažovati iako je bilo takvih prijedloga, ali, kao i do sada, vrlo rado ću podržati zdrave snage koje vole Bosnu i Hercegovinu i koje znaju šta znači država, diplomatija i politika”, naglasila je Jenkins u razgovoru za N1.

AFP

Dodala je da je bilo susreta s jednim političarem iz BiH, ali ih više nema. Radi se, dakako, o Harisu Silajdžiću. Danas takvih susreta nema.

”Nisam se sretala sa zvaničnima od kada je dr. Haris Silajdžić izašao iz politike. Iskrena da budem, nikoga i ne poznajem lično osim njega kad je u pitanju naša politička scena. Druge ne mogu komentarisati jer ih ne znam, ali dr. Silajdžić je nivo koji je ravnopravno parirao svjetskim liderima. Individualno je bio obrazovaniji i mudriji od većine svjetskih lidera, ali je pitanje koliko su ga drugi mogli pratiti u tome. I sama sam prisustvovala teškim situacijama kada smo radili za BiH nemoguće stvari i pobjeđivali u velikim utakmicama”, rekla je ona.

Kada gledate sa strane, da li BiH ide u smjeru u kojem biste željeli da ide, da li se nešto promijenilo od Vašeg posljednjeg boravka u domovini?

”To najbolje znaju građani koji ovdje žive i oni su jedini kompetentni da ocjenjuju situaciju u državi. Oni koji žive vani trebaju pomoći koliko mogu, jer nekada ima i neopravdanih kritika. BiH je vrlo kompleksna i stvari se ne rješavaju kao u drugim razvijenim zemljama. Naravno uvijek može bolje i kvalitetnije i zato moramo voditi računa koga biramo. Napretka ima u Sarajevu nakon mog posljednjeg boravka, ali Sarajevo je samo jedan dio BiH. Važno je da svako selo i svaki grad napreduje, pa zato i ne mogu govoriti o onome što nisam vidjela”, kazala je naša sagovornica.

Kakvu percepciju o BiH imaju poznate osobe sa kojima se Vi družite? Šta mislite o zemlji, poznaju li je…

”Imam jako kvalitetan PR tim s kojima sarađujem godinama i koji poznaju do tančina kako funkcioniše javno mnjenje kao i to na koji način najbolje predstaviti BiH. Na mnogim skupovima smo zajedno i predstavljamo našu zemlju na najbolji način. U tim nastupima nema laganja, a istina je da je Bosna i Hercegovina prelijepa zemlja sa jako pametnim i bistrim ljudima, ogromnim potencijalima, ali isto tako da imamo poteskoće koje nisu samo naša krivica. To je i percepcija o našoj zemlji i način na koji je predstavljam. Moj tim je 100% bosanskohercrgovački sa višedecenijskim iskustvom na globalnom nivou. Spremna sam sjediti s njima u Hollywoodu, u UN-u, sa prinčevima i princezama, kao i sa običnim ljudima. Sve za BiH”, naglasila je Jenkins u razgovoru za N1.

Kako je kazala, u svojoj zemlji promijenila bi sve što bi ljudima omogućilo kvalitetniji život.

”Mislim da mi svi želimo promjene koje bi donijele bolji život. Ono što sam primjetila je to da postoji želja određenih mladih osoba koji pokušavaju unijeti novu energiju u politički zivot, ali prepreke su i dalje tu pa je njihovo djelovanje otežano. Dat ću jedan primjer, a to je uklanjanje pasa na human način s ulica, postujući svjetske standarde i lokalne zakone. Obećala sam donirati 250.000 KM za taj projekat i čekam da se riješe administrativne prepreke kako bi se to realizovalo. Psima nije mjesto na ulici i vjerujem da će se iznaći najbolje rješenje. U toj sferi imamo obećanje Kantona Sarajevo i podršku premijera da ćemo to zajednički rješiti. Eto to je način na koji ja dajem svoj doprinos”, rekla je ona na kraju razgovora za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.