Goran Kovač napravio neobičnu igru za sve uzraste

Vijesti 21. aug 201609:39 > 09:40
Anadolija

Goran Kovač iz Bučića kod Novog Travnika bavi se izradom suvenira od drveta desetak godina. Član je udruge Naša zemlja iz Doca na Lašvi, a svoje suvenire izlaže diljem BiH.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Reporterska ekipa Anadolu Agency (AA) nedavno ga je srela na Vlašiću kako demonstrira svoj novi proizvod od drveta. Nazvao ga je cugle, a komad drveta izbušen je raznim profilima između kojih treba provući metalnu kuglu do vrha i smjestiti je u za to predviđeno mjesto.

”Želio sam napraviti neobičnu igricu koja nije ni elektronska ni digitalna, dakle ni kompjutor ni mobitel nego drvena koju možete igrati svugdje i u svako vrijeme. Mogu je igrati djeca, stari i mladi. Jednostavno na ideju sam došao gledajući kako moji sinovi igraju te igrice na mobitele. Non-stop bulje i igraju. Rekao sam im da ću ja napraviti bolju igricu kojoj neće trebati struja. Da će se moći igrati na livadi u kući, na cesti u dvorištu, stanu”, rekao je za AA Goran, te dodao:

”Dugo u noć sam razmišljao kako napraviti jednu takvu igricu koja će ljudima povećavati koncentraciju, opažanje, razvijati strpljivost, mirnoću duha. Došao sam na ovu ideju i u pola noći spustio se u radionicu da pokušam oživjeti svoj projekt. U početku je bilo teškoća međutim kako je vrijeme odmicalo napravio sam jednu potkovicu od drveta, dodao metalnu kuglicu i sve to povezao sa uzicama ili špagom tako da sa dvije ruke utjerate kuglu uz pomoć potkovice i špage na vrh table. To je jedino mjesto koje nije izbušeno do kraja. Samo toliko da se može u njega smjestiti metalna kugla”, govorio je Goran dok okupljeno mnoštvo s pozornošću gleda kako uzice povezane sa drvenom potkovicom pomjeraju metalnu kuglu pored rupa ka vrhu drvene table.

Mnogi su pokušali metalnu kuglicu dovesti do vrha pored niza rupa, ali nisu uspjeli. Tek je Goran nakon više pokušaja jednom uspio završiti igru do kraja.

”Igra koja je već postala prava zabava dobila je ime cugle. To je narodni izraz za upravljanje konjima. Mislim da je to to germanizam ali vjerujem da će ova igrica imati svoje poklonike i obožavatelje. Ovdje na Vlašiću već se mnogima svidjela i mnogi su se okušali igrajući neobičnu igru”, istakao je Goran Kovač. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.