Izvještaj Haškog tribunala o okolnostima smrti Tolimira

Vijesti 08. sep 201615:56 > 16:00
AFP

Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične tribunale sudija Theodor Meron danas je podnio izvještaj interne istrage o okolnostima pod kojima je 8. februara ove godine u pritvoru Haškog tribunala preminuo Zdravko Tolimir, u kojem se navodi kako je Tolimir preminuo od posljedica bolesti srca

U skladu s pravilom 85. Pravilnika o postupku i dokazima Mehanizma, Meron je također, proslijedio ovaj izvještaj predsjedavajućem Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Internu istragu u vezi sa uzrokom smrti Tolimira proveo je sudac Vagn Joensen koji je u zaključku izvještaja o istrazi naveo da je “Tolimir umro od posljedica bolesti srca”. Tokom istrage, kako je naveo sudac Joensen, nije pronađen nijedan razlog koji bi ukazivao na evenutalnu zabrinutost u vezi sa “naporima koji su uloženi da se Tolimir reanimira”, navedeno je u izvještaju.

“Ustvari, ponašanje osoblja pritvorske jedinice Haškog tribunala u cijeloj toj situaciji 8. februara 2016. godine vrijedno je svake pohvale”, naveo je Joensen.

On dalje dodaje kako je zadovoljan što je ukazana medicinska njega prema Tolimiru, posebno u dijelu koji se odnosi na njegovu bolest srca koja je i dovela do smrti, bila adekvatna.

“Zaključujem da je tokom pritvora u Pritvorskoj jedinici Tolimir uživao medicinsku zaštitu po istim standardima pod kojima bi mu ona bila dostupna kao i za ostale članove zajednice u zemlji u kojoj se nalazio”, naveo je sudac Joensen u zaključku izvještaja o provedenoj internoj istrazi o uzrocima smrti Zdravka Tolimira.

On je također, izrazio zadovoljstvo naporima koje je uložilo osoblje Ureda registrara na relociranju Tolimira u odgovarajuću državu u kojoj bi služio ostatak izrečene zatvorske kazne, koje je ocijenio “besprijekornim”.

Zdravko Tolimir je preminuo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, dok je čekao da bude upućen na izdržavanje doživotne zatvorske kazne, na koju je osuđen zbog učešća u genocidu u Srebrenici.

Tolimir je bivši komandant za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), a osuđen je za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u toku kojeg je u julu 1995. godine ubijeno više hiljada Bošnjaka s područja Srebrenice, kao i za progon Bošnjaka s područja Srebrenice i Žepe.

Pravosnažnom presudom, Tolimir je oslobođen optužbe da je počinio genocid u Žepi, koji je obuhvatao ubistva trojice bošnjačkih vođa – među kojima je bio Avdo Palić – s obzirom na to da “nisu izneseni dokazi o tome kakvu posljedicu su ta ubistva ostavila na muslimansko stanovništvo Žepe”.

Drugostepena presuda je donesena početkom aprila 2015. godine, a u momentu njegove smrti u toku je bio postupak za njegovo upućivanje u neku od država s kojima Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) ima potpisan sporazum o izdržavanju kazni.

Tolimir je bio u Haagu od početka juna 2007. godine, a tokom suđenja je ponekad odbacivao liječenje i lijekove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.