Sedam kandidata za poziciju predsjednika Suda BiH

Vijesti 21. sep 201618:20 > 19:23
N1

Sedam kandidata prijavilo se za poziciju predsjednika Suda Bosne i Hercegovine od prijava pristiglih do danas, saopštili su za N1 iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Dva kandidata nisu sudije Suda BiH. N1 od izvora bliskih Sudu BiH saznaje ko je među prijavljenima.

Mjesto predsjednika Suda Bosne i Hercegovine u Sudu BiH praktično ostaje upražnjeno krajem ove, odnosno početkom iduće godine. Konkurs Visokog sudskog i tužilačkog savjeta za ovu poziciju zatvoren je juče, a do danas je pristiglo sedam prijava od kojih dva kandidata nisu sudije Suda BiH. Kako N1 saznaje iz izvora bliskih Sudu BiH – Mira Smajlović, Ljiljana Lalović, Izo Tankić i Branko Perić sudije su Suda BiH koje su se prijavile na konkurs. Saznajemo da je prijavu poslala i Dalida Burzić, glavna kantonalna tužiteljka Tužilaštva Sarajevo. Iz VSTV-a kažu da će se prvo utvrđivati da li kandidati ispunjavaju uslove propisane konkursom.

Po okončanju ove faze, bit će izvršena provjera da li neko od prijavljenih kandidata treba položiti kvalifikacioni, odnosno pismeni test. Kandidati koji na pismenom testu ili na osnovu radnih rezultata u zadnje tri godine ostvare ocjenu preko 70 posto, biti će pozvani na razgovor. Potom će Podvijeće VSTV-a BiH na nivou BiH utvrditi prijedlog liste kandidata za imenovanje koji će dostaviti VSTV-u BiH kao cjelini u cilju donošenja konačne odluke o imenovanju na pravosudnu poziciju”, saopćeno je iz VSTV-a.

Iako se dugo špekulisalo da je glavni tužilac Bosne i Hercegovine zainteresovan za ovu poziciju, iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine dobili smo odgovor da se Goran Salihović nije prijavio. Inače, kancelarija disciplinskog tužioca VSTV-a još uvijek ispituje navode povrede dužnosti glavnog tužioca zbog navodnih transkripta razgovora objavljenih u medijima između novinara Mate Đakovića i Milorada Dodika u kojem se pominju glavni tužilac, te ministar bezbjednosti BiH, predsjednica Suda BiH i direktor SIPA-e.

“Zbog započetih poslova i obaveza i ozbiljne situacije u državi, smatra potrebnijim da završi započete aktivnosti u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine”, navedeno je iz Tužilaštva.

Inače, Meddžida Kreso na poziciji je predsjednice Suda BiH gotovo 12 godina. Prvi put je imenovana 10 oktobra 2004. i ponovo 26 januara 2011. godine. Predsjednika Suda BiH postavlja Visoki sudski i tužilački savjet. Imenuje se na mandat od šest godina i može biti ponovno imenovan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.