Vehabović: Tužilaštvo BiH zakazalo, reagovali su kasno

Vijesti 26. sep 201615:05 > 15:06
CIN

Sudija Evropskog suda za ljudska prava iz Bosne i Hercegovine Faris Vehabović rekao je u razgovoru za N1 da se Tužilaštvo BiH pokazalo kao najslabija karika u BiH.

Komentirajući potvrdu iz Tužilaštava da je formiran predmet u kojem se dana provode određene aktivnosti u vezi neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH o referendumu, Vehabović je kazao da je bilo je za očekivati da će Tužilaštvo reagovati mnogo ranije.

“Međutim ono što me čudi da je reagovalo tako kasno. Sa ranijim nemuštim saopštenjima za javnost da je neopohodno da dobiju rješene o neizvršenju od strane Ustavnog suda BiH, a uloga Tužilaštva jeste da prije svega preventivno djeluje da ne bi došlo do kršenja Zakona I Ustava BiH pa samim tim je neobično da se očekuje da Ustavmi sud donese rješenje o neizvršenju svoje privremene mjere, a jasno je bilo da rukovodioci u RS nemaju namjeru da zaustave održavanje ovakve neustavne aktivnosti”, kazao je Vehabović za N1.

Iz Vlade RS potvređeno je da će uskoro uputiti u skupštinsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o praznicima RS. Govori se o izmjenama člana Zakona koji poziva na obaveznost, odnosno da proslavljanje Dana RS više neće biti obavezno za one koji to ne žele

“Rješenje odluke Ustavnog suda moguće je na više načina. Prije svega vlasti RS treba da definiraju šta su, da tako kažem, entiteski praznici. Svi javni praznici moraju se odnosti na sve građane RS. Ako će napraviti neko neformalno obilježavanje 9. januara, nečega što ne predstavlja entitetski praznik, to je slobodna volja ljudi u RS da to i urade. No nije moguće staviti nešto kao zvanični praznik i da se on primjenjuje samo na jednu etničku grupu. To je neozbiljno. Međutim postavlja se pitanje, ako je već postojala volja se izmjeni zakon, zbog čega se raspisivao referendum jer je savim jasno koji će biti rezultati referenduma. Bojim se da je sve ovo imalo za cilj da se dobiju određeni predizborni poeni a isto tako da se stvori presedan za neka ozbiljna pitanja koja bi se mogla dogoditi u budućnosti. S druge strane vjerujem da će doći do pravnih ali i političkih poljedica po RS, ali i Milorada Dodika”, dodao je Vehabović.

Koje posljedice očekujete od međunardane zajednice obzirom da je iz OHR-a nekoliko puta ponovljeno da se bonske valsti neće koristiti?

“Ja ne znam kakve sankcije Visoki predstavnik može donijeto u ovom slučaju. No ono što se godinama ponavlja da će Visoki predstavnik djelovati ako postoji usaglašeni stav PIC-a (Vijeće za implementaciju mira). Treba razjasniti da Visoki predstavnik donosi odluke autonomno, PIC ima samo savjetodavnu, ne obavezujuću ulogu, tu je da se informiše šta Visoki predstavnik radi. Dakle, da li će u ovom slučaju Visoki predstavnik biti sankcionisani pojedinci, institucije to ne zanm, ali znam kada bi institucije BiH provodile zakone prestala bi potreba za Viskom predstavnikom. Ustavni sud je uradi ono što je njegova nadležnost, ostale isntucije prije svega Tužilaštvo je zakazalo i to pokazuje koliko je jaka država BiH”, kazao je on.

Milorad Dodik je kazao da se ne boji krivične prijave, da iza njega stoji i pozicija i opozicija u RS i cijeli narod. O čijoj krivičnoj odgovornosti možemo ovde govoriti?

“O tome Tužilaštvo treba da donese odluku, ja u to ne želim ulaziti. No imam svoj stav. Stara je priča sakrivanje iza kolektivnih tijela koje donose odluke pa se tu izgubi pojedinac koji bi mogao da se smatra odgovornim. Jasno je od početka, političari su davali izjave koje jasno pokazuje ko predstavlja kočnicu provođenja odluke Ustavnog suda. Dakle, to što je odluku o raspisivanju referenduma raspisala Narodna skupština RS je potpuno nevažno. I niko ne može reći da je čitav jedan narod odgovran za prvođenje refernduma, ovde je jasno ko je dao instrukcije i da se odredi pravac”, kazao je sudija Evropskog suda za ljudska prava iz Bosne i Hercegovine Faris Vehabović za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.