Optužnica protiv sedam osoba zbog zločina u Zaklopači

Vijesti 06. okt 201609:15 > 09:18
N1

Tužilaštvo BiH je podignulo optužnicu protiv sedam osoba za ratni zločin u Zaklopači.

Optužnica se odnosi na progon i ubistvo najmanje 57 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima i 11 djece.

 Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

  1. Radomira Pantića, rođenog 6. januara 1964. godine u Vlasenici, državljanina BiH i Srbije,
  2. Blagoje Vojvodića, rođenog 27. septembra 1962. godine u Vlasenici, državljanina BiH i Srbije,
  3. Branka Jolovića, rođenog 4. septembra 1957. godine u Milićima, državljanina BiH,
  4. Milomira Miloševića, rođenog 22. jula 1961. godine u Vlasenici, državljanina BiH,
  5. Nenada Vukotića, rođenog 2. maja 1960. godine u Milićima, državljanina BiH,
  6. Nikole Lošića, zv. „Niđo“, rođenog 28. januara 1965. godine u Milićima, državljanina BiH,
  7. Čede Bogičevića, rođenog 4. marat 1971. godine u Vlasenici, državljanina BiH i Srbije,

 Optuženi se terete, da su u svojstvu pripadnika policijskih i vojnih struktura VRS, u proljeće 1992. godine počinili ratni zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u mjestu Zaklopača, općina Milići.

Zločin za koji se optuženi terete, počinjen je 16. maja 1992. godine, prilikom organizovanog vojnog i policijskog napada na selo Zaklopača, kada je u njihovim domovima, dvorištima i okolnim objektima, ubijeno najmanje 57 civila bošnjačke nacionalnosti među kojima je bilo žena, djece i staraca (u napadu je ubijeno 11 djece starosti od 4 do 12 godina), koji su ostavljeni na mjestima ubistva, da bi dan nakon toga bilo izvršeno uklanjanje leševa i ukopavanje u masovne grobnice.

Optuženi se terete da su osobno i izravno, naoružani automatskim i drugim oružjem, sudjelovali u ubistvima žrtava koje su ubijane pojedinačno i u manjim skupinama, na više lokacija u selu, te se terete kao izravni počinitelji zločina.

Za žrtvama se tragalo duže od 10 godina, da bi u masovnoj grobnici, 2004. godine, bio otkriven i identificiran najveći broj žrtava, te su do danas identificirani posmrtni ostaci 54 žrtve dok se za ostalima još uvijek traga.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, provelo je dugu i temeljitu istragu u rasvjetljavanju ovog zločina, tokom koje su prikupljeni dokazi o odgovornosti osumnjičenih za ovaj zločin, jedan od najtežih zločina počinjenih u tom dijelu BiH.

Istraga u ovom predmetu bila je vrlo složena, jer je  veliki broj članova porodica oštećenih, raseljen širom BiH i svijeta i nikada se nisu vratili u mjesto prijeratnog prebivališta.

Optuženi se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, a navode optužnice, tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 110 svjedoka i vještaka, među kojima su predstavnici žrtava, kao i svjedoci koji će svjedočiti uz mjere zaštite.  Uz optužnicu je priloženo više od 1100 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.