Mušić predsjedavajući PD Parlamenta FBiH

Vijesti 02. dec 201414:26 > 14:27
N1

Edin Mušić iz SDA novi je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Potpredsjednici su Marinko Čavara iz HDZ-a BiH te Saša Mitrović iz DF-a.

U Sarajevu je održana konstituirajuća sjednica novog saziva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Na sjednici je imenovano rukovodstvo, a za predsjedavajućeg je izabran Mušić, sa 58 glasova za i 32 suzdržana.

Nakon što su izabrani predsjednik i potpredsjednici zastupnici su sa 67 glasova za, 16 protiv i dva suzdržana glasa izabrali radna tijela i komisije Parlamenta FBiH.

Kandidate na ove pozicije predložila je Privremena komisija za izbor i imenovanja. Na prijedlog ove komisije izabrana su i sva parlamentarna radna tijela koja će raditi u narednom mandatnom periodu od 2014. do 2018. godine.

Protiv odluke o izboru radnih tijela bili su samo poslanici SBB-a BiH, koji smatraju da je odluka donesena kao “vid nasilničkog ponašanja”.

“SBB je druga partija po snazi u federalnom Parlamentu, očekivali smo shodno tome bitnija mjesta u radnim tijelima”, obrazložio je poslanik SBB-a Naser Beganović.

Predstavnički dom usvojio je izvještaj Privremene mandatsko-imunitetske komisije u kojem se Predstavničkom domu predlaže verifikacija poslaničkih mandata osvojenih na proteklim opštim izborima.

Poslanici su danas dali i potpisali svečanu izjavu, a predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić uručio je poslanicima sertifikate o dodjeli mandata.

Jedan od novoizabranih poslanika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Ibrahim Hadžibajrić (Savez za bolju budućnost BiH) je odustao od mandata te je mandat dodijeljen Jasni Duraković Hadžiomerović. 

I poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Salko Selman odustao je od mandata, ali kako je o tome CIK obaviješten tek tokom današnjeg dana, njegova odbijenica još nije procesuirana niti je pripremljen zamjenski mandat.

Sjednica je nakon dva i pol sata završena.

Sjednica Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za 3. decembar, a jedna od tačaka dnevnog reda je i dogovor o sazivanju konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.