Počelo rušenje fontane u Parku nacionalnih manjina

Vijesti 19. okt 201609:53 > 09:56
N1

Fontana u Parku nacionalnih manjina u sarajevskom naselju Pofalići uskoro više neće postojati. Njeno rušenje počelo je danas.

N1
N1
N1
N1
N1

Fontanu koja je izgrađena prije nekoliko godina projektovali su profesori sa Arhitektonskog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti, a sredstva za njenu izgradnju izdvojila je Gradska uprava Grada Sarajeva. Međutim, kako su godine prolazile, briga o fontani bila je sve manja da bi posljednjih godina u potpunosti izostala.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo u razgovoru za N1 kaže da je zahtjev za rušenje fontane stigao davno i to od predstavnika lokalne mjesne zajednice.

“To je objekat koji je pravio Grad Sarajevo, koji nije odgovarao funkcionalno i koji nije održavan. Nekoliko godina se već vodi ta polemika po zahtjevu građana da se taj objekat ukloni. Bile su to duge administrativne procedure da se dobiju sve saglasnosti i da se to konačno ukloni”, kazao je Koldžo za N1.

Planirano je, kaže on, da se na tom mjestu u budućnsoti napravi “prava fontana”. 

“Ovo što je napravljeno nikada nije bila prava fontana, niko na njoj vodu nije ni vidio. Zbog neodržavanja dugi niz godina to je bilo ruglo i sad su se konačno stekli uslovi po zahtjevu građana mjesne zajednice Željeznička”.

Kako kaže Općina novo Sarajevo je nekoliko godina tražila saglasnost za uklanjanje fontane od Gradske uprave. 

“Imali smo svakodnevne pristiske građana, da ne služi ničemu, da predstavlja opasnost za okolinu. Kad se ukloni planirat ćemo gradnju prave fontane”, kazao je načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.