Američki ambasador u Srbiji: Dodik je otišao u drugi pravac

Vijesti 31. okt 201621:35 > 21:44
N1

Kyle Randolph Scott, američki ambasador u Srbiji, gostovao je u emisiji Pressing na N1 te govorio o mnogim temama. Između ostalog, o stabilnosti u regionu, održanom referendumu u Republici Srpskoj, ali i o predsjedniku tog bh. entiteta Miloradu Dodiku.

Na pitanje da li ima razloga da se plašimo konflikata u regionu ili je to jedna vrsta projekcije političara u regionu, kaže da svakako misli da ima razloga da se bojimo, ali i da treba da se radi na tome da se problemi riješe.

“Mislim da bi trebalo više misliti o stabilnosti regiona, o pomirenju, o pokušaju da se naprave dobrosusjedski odnosi zemalja u regionu… Nažalost, često političari zbog nekog kratkog roka koji imaju u svom programu, rade stvari koje su protiv toga. Ali, ja mislim da nam trebaju lideri u ovom regionu, koji imaju viziju za budućnost”, rekao je američki ambasador.

Govoreći o referendumu u RS, Scott je rekao da u SAD kao i Srbija bili garant Dejtonskog sporazuma.

“Mislim da je Dejtonski sporazum, koliko ima svoje probleme, ipak izgradio jedan sistem stabilnosti posle rata. I taj sporazum kaže da postoje neke institucije iznad etničkih grupa tamo, a jedna od njih je Ustavni sud, a Ustavni sud je rekao da je ovaj referendum protiv Ustava. Odgovornost svih strana je da podržavaju Dejtonski sporazum i da rade protiv svih koji rade nešto protiv Ustavnog suda. Nažalost, gospodin Dodik je otišao u neki drugi pravac i mislim da to pravi nestabilnost u ovom regionu, koja nije poželjna nikome”.

Komentarišući odnose sa Hrvatskom, kaže da je retorika bila dosta jaka sa svih strana.

“Nadam se da će ova nova vlada biti vlada koja će pružiti ruku Srbiji i da će Srbija primiti tu ruku”. Potrebno je, kaže, govoriti među sobom, a ne samo govoriti protiv komšija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.