Nakon Amerike, ni Češka Republika ne želi Ivana Šušnjara?

Vijesti 20. nov 201612:24 > 12:49
N1

Ustavom BiH je propisano da bh. Predsjedništvo imenuje ambasadore i druge međunarodne predstavnike Bosne i Hercegovine u svijetu. No često se prilikom ovih imenovanja itekako vodi društvena polemika.

Tko zaslužuje, a tko ne diplomatski status? Posljednji u nizu primjera su izbori naših veleposlanika u Sloveniji i Češkoj Republici. O imenovanjima u ova dva veleposlanstva iz Predsjedništva BiH i MVP-a na naše upite nisu odgovarali.

Od Atene, Berlina, Brisela i Madrida sve do Washingtona, Kaira, Teherana ili Tel Aviva. Ovo je velika diplomatska mrža naše male BiH. No, na svjetskoj diplomatskoj karti – BiH trenutačno je bez veleposlanika u Sloveniji i Češkoj. Posljednji slučaj koji je izazvao brojne kontroverze je prijedlog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da na mjesto veleposlanika upravo u Pragu imenuje Ivana Šušnjara.

”Šušnjar je jedan od najprepoznatljivih likova, kao što stoji u tom pismu, koji je zagovornik fašističkih ideja, ksenogfobije, rasizma i fašističkih ideja”, kazao je odvjetnik Senad Pećanin.

No Čovićeva politička bitka ne prestaje. Pošto je Šušnjaru uskraćeno pravo da postane generalni konzul u SAD-u, pokušao je ga smjestiti na bližu destinaciju. Iako ga je Predsjedništvo predložilo još u lipnju, potvrda agremana iz Praga još nije došla.

”Ja nemam pravo komentirati postupak imenovanja dok traje jer poštujem zakone ove države za razliku od onih koji me napadaju. Bečka konvencija zabranjuje javnu polemiku prilikom imenovanja diplomata BiH kao i kazneni zakon”, rekao je za N1 Ivan Šušnjar.

Prema nepisanim diplomatskim pravilima – ukoliko u tri mjeseca ne stigne zeleno svjetlo, podrazumijeva se da kandidat nije zadovoljio uvjete zemlje u koju ide i da je potrebno imenovati drugu osobu. Nikada se službeno ne odbija zahtjev, ali se ignorira.

”Nezahvalno je bilo što govoriti govoriti, ali ja da sam Čović, bez obzira na kvalitete Šušnjara ja ga ne bih predložio jer je odbijen od Amerikanaca”, ispričao je Slobodan Šoja, bivši veleposlanik BiH.

No nije Šušnjar jedini na koga određena zemlja ili javnost ima određene primjedbe. Posljednji je Nermana Hadžijahić koja je trebala biti veleposlanica u Sloveniji.

”Šušnjar je u jednom u pravu, on nije jedini loš slučaj, on je najdrastičniji, ali kompletna diplomatska struktura je rezultat nepotističkih, ideološko kriminilanih tipova koji ne zaslužuju da predstavljaju BiH”, ispričao je Pećanin.

Bivši veleposlanik BiH u Francuskoj i Egiptu, Slobodan Šoja upozorava i da je u posljednjih nekoliko godina bilo oko 20 slučajeva odbijanja agremana. Da se poštuju svi standardi i diplomatske forme –  bilo bi ih još bar pet puta više.

No, ako su veleposlanici BiH ogledalo države koju predstavljaju, onda je vrlo jasno kakvu domaća politika sliku o BiH šalje u diplomatske svjetske okvire…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.