Brkan za N1: Reketiranje prosjakinje je prava slika BiH

Vijesti 05. dec 201408:29 > 08:38
N1

Naslove dnevnih novina u Novom danu je komentarisao Darko Brkan iz Udruženja "Zašto Ne".

Grahovo je lokacija koja ima malo populacije i na neki način, situacija je takva da je velika potreba za ljudima“, kazao je Brkan kao komentar na naslov u Dnevnom Avazu o tome da se momcima iz Bosanskog grahova “uvoze” mlade iz drugih zemalja.

Na pitanje o nedavnoj priči koja je potresla BiH o policajcu koji je reketirao prosjakinju u Sarajevu, Brkan je istakao:

Reketiranje prosjakinje je generalna slika situacije u BiH i to je simbol svega od korupcije i zloupotrebe položaja do samog reketiranja. To je jedna slika BiH“.

Gost je još dodao da je Vojislav Šešelj dobio previše pažnje u medijima, a o EU integracijama unutar BiH i problemima bh.mljekara kaže:

EU integracije su komplikovani i biće dosta komplikacija u tom slučaju, ali problem sa bh. vlastima je što imamo previše problema na svakom pitanju, tako će i problemi mljekara biti još izraženiji. Poljoprivreda je i previše kompleksna“.

Na pitanje o smanjivanju cijena gasa i plina i samoj priči oko Južnog toka, gost je kazao:

Smanjivanje cijena gasa će imati posljedice za svjetsku ekonomiju, a konkretno u slučaju nafte i plina, Rusija ima veliki interes. Samim tim, smanjenje cijena gasa i plina će definitivno se odraziti na Rusiju. Bit će tu dosta internih pritisaka, ali nadam se da će miran rasplet biti u cijeloj priči i bez većih implikacija za BiH“.

O formiranju vlasti i političkim dešavanjima gost je kazao da će ključni trenutak u Predstavničkom domu biti onaj kada se vlast formira i konkretno kada saznamo koje programe će primjeniti i realizovati.

Zanimljiva paralela se dešava; formiranje vlasti i izbor novog selektora reprezentacije BiH. Što se tiče SDP-a, ovo protestno pismo kandidata za GO, pokazuje da je teško očekivati ozbiljnu reformu unutar ove stranke, pa i sama unija sa SDU. Prije kongresa, teško je ulaziti u cijelu priču“, kazao je Brkan na kraju gostovanja u Novom danu na N1.