Posao ako imaš "leđa", u suprotnom potraži kruzer

Vijesti 28. nov 201619:12 > 19:24
N1

U Financijsko - informatičkoj agenciji FBiH zaposlena je Ada Novalić, kćerka predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića. Sve po zakonu i bez konkursa. Ni prva ni posljednja osoba koja zbog dobrih leđa ne mora da brine za budućnost. Brojni drugi moraju.

Ermin Gušo, diplomirani je ekonomista i student master studija. Snimili smo ga prije nekoliko dana pred odlazak na kruzer. Odlazi iz BiH jer je ovde gotovo nemoguće doći do posla.

Ne mogu da nađem posao u struci. Diplomirao sam prošle godine. Radio sam godinu dana. Od avgusta ne radim. Predao sam na 200 mjesta i nije ništa uspjelo. Iskrsnuo je posao na kruzeru. Mislim da je to dobra prilika“, kaže je Gušo.

Kada je u Finansijsko-informatičkoj agenciji imenovan novi v.d direktora, Esad Mahmutović, odlučio je formirati svoj tim, kako kaže, ljudi od povjerenja. Uz ostale, zaposlio je Adu Novalić, kćerku federalnog premijera , poput Ermina Guše, diplomiranu ekonomisticu.

No za razliku od Ade, Ermin ovde ne bi imao nikavu šansu za posao, ne jer je manje stručan, već što nema “nikoga iza leđa”.

Ovo nam je bukvalno potvrdio sam Esad Mahmutović, kazavši kako je na početku svog mandata imao ogromne opstrukcije od starog menadženta u FIA-i, no zaposlenjem kćerke federalnog premijera stvari su se počele mijenjati.

Morate znati koliki je ovde bio otpor. Opstruirali su sve. Bez takvih osoba, na koje oni nisu mogli da udare ja ne bi mogao raditi ono što sam radio”, kaže Mahmutović.

Mahmutović dodaje kako bi isto ponovio jer iza njega stoje rezultati, a za nepotizam optužuje bivši menadžment:

Pa najmanje ima15 porodičnih tih veza. Kombinacija otac sin, majka sin, očeva i djeca. Oni su imali pravo da zapošljavaju kao i ja. Ali šta je razlika, oni su zapošljavali na radna mjesta koja su izmišljena i sa strukama koje nisu primjerena”, kaže Mahmutović

U svemu navedenom ne zna sto je šokantnije, to što je direktor kako tvrdi, morao zaposliti kćeku visokog dužnosnika da bi mu agencija radila, ili činjenica kako su mu uslovno rečeno” dobra leđa” najbolja referenca za dobiti posao.

Krajnje je skandolozno zapošljavanje kćerke premijera usred njegovog mandata. Samo je gori polušaj pravdanja tog čina. Zašto direktor ne radi svoj posao. Zašto ove koji ne rade, ne pozove na odgovornost. Šta da kažemo onima koji se obrazuju, zbog čega studiraju, zašto se bore. Ovde treba pozvati na odgovornost i direktora i premijera“, upozorava Adis Arapović iz CCI-a.

Da li je po zakonu, jeste. Direktor je imao diskreciono pravo da izbere ili ili predloži konkurs. Izabrao je ovo prvo.

No Ada Novalić nije ni prva ni posljednja . Gotovo je nemoguće naći agenciju, javno preduzeće, ministarstvo gdje neko od političkih zvaničnika nema nekog svog. S druge strane sukob intresa je vrlo teško dokazati u BiH zahvaljujući široko definiranim zakonima.

Pa je tako zet ministrice finansija FBiH Jelke Miličević imenovan u Agenciju za bankarstvo, njegov otac u Upravu EP HB.

U Elektroprenosu BiH u međuvremenu je zaposlen sin Željke Cvijanović, premijerke RS-a, kao i kćerka ministara finansija Zorana Tegeltije, dok porodica Denisa Zvizdića, tetići sa svojim suprugama obavljaju najviše funkcije u Vijeću ministara, Tužilaštvu, Konkurencijskom vijeće i Agenciji za zaštitu ličnih podataka.

Lista je predugačka da stane u samo jedan prilog, no uz ostalo je razlog zbog čega će Ermin Gušo s početka naše priče umjesto kao ekonomista vrlo vjerovano raditi kao sobar i biti sretan jer ima posao.

Opširnije u prilogu Tine Jelin – Dizdar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.