Akcija Urban: Obnova ETF-a u zamjenu za atraktivnu parcelu

Vijesti 29. nov 201618:24 > 18:55
N1

Zbog sumnje da su kao organizovana grupa počinili niz krivičnih djela, uhapšeni su bivši ministar obrazovanja u Vladi KS, Fahrudin Oručević, bivši dekan Eletrotehničkog fakulteta u Sarajevu, Narcis Behlilović, prodekan Irfan Turković, te vlasnik firme Lake, Nedžad Bubica.

Sumnja se da su bili učesnici nezakonitog ustupanja skupocjene atraktivne parcele na Marijin Dvoru, na kojoj je bilo predviđeno građenje hotela Hilton.

Narcis Behlilović, viši dekan sarajevskog Elektrotehničkog fakulteta i Irfan Turković, prodekan, 2012. godine, sklapaju ugovor o obnovi zgrade ETF-a sa firmom Lake, u vlasništvu također uhapšenog Nedžada Bubice inače brata bivšeg kantonalnog ministra saobraćaja Jusufa.

Cijena obnove dosegla je 3 miliona maraka, a ugovorom je predviđeno da će ETF firmi Lake platiti ustupanjem atraktivne parcele na Marijin Dvoru, veličine 5 dunuma procijenjene vrijednosti oko 2,5 miliona maraka. Cilj je bio na ovom mjestu graditi hotel Hilton. Ipak, u procesu su svi navedeni, sumnja Tužilaštvo KS počinili niz krivičnih djela.

Osumnjičeni su za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja sklapanje štetnog ugovora porezna utaja zloupotreba procjene i gradnja bez odobrenja“, rekla je Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS.

Nakon što je firma Nedžada Bubice, uradila svoj dio posla na ETF-u  i poželjela uknjižiti parcelu na Marijin Dvoru, reagovalo je Kantonalno pravobranilaštvo.

Parcela je ETF-u data na korištenje, ali je vlasnik Kanton Sarajevo. A za prijenos vlasništva potrebna je bila saglasnost Vlade, pa i Skupštine Kantona. Upravo iz tog razloga, uhapšen je i bivši ministar obrazovanja u sarajevskoj Vladi Fahrudin Oručević, koji je bio dio Radne grupe, a koja je donijela sporne odluke o obnovi ETF-a i utupanja parcele firmi Lake. Te se sumnja da su članovi te grupe oštetili kantonalni budžet za oko miliona maraka. Sve su to zabilježili u Pravobranilaštvu.

Iz navedenih razloga, a u cilju zaštite imovine i imovinskih interesa Kantona Sarajevo,Pravobranilaštvo je Tužilaštvu Kantona Sarajevo uputilo cijeli spis na razmatranje i dalje postupanje radi eventualnog utvrđenja elemenata krivičnog dijela svih učesnika u navedenom postupku sa posebnim osvrtom na predstavnike Kantona Sarajevo“, navodi se u Izvještaju Pravobranilaštva KS.

U akciji Urban uhapšeno je i nekoliko službenik Općine Novo Sarajevo, ali i vještak Kenan Softić, koji je procijenio, sumnja se, vrijednost parcele na mnogo manji iznos od realnog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.