VIDEO| Preko pune linije, na mostu pred tunelom – po zakonu

Vijesti 06. dec 201612:13 > 12:38
N1

Na magistralnom putu M-17 iz pravca Mostara prema Sarajevu zabilježen je trenutak u kojem službena vozila pod rotacijama prije tunela, na mostu, pretiču preko pune linije vozeći više od ograničene brzine dok im u susret iz suprotnog smjera dolazi putničko vozilo.

Tim povodom razgovarali smo sa instruktorom Nezirom iz Autoškole Selma koji je kazao da vozila sa prvenstvom prolaza imaju prednost u odnosa na sva druga vozila na svim dijelovima puta osim na onim saobraćajnim površinama gdje je saobraćaj regulisan svjetlosnom signalizacijom i ovlaštenim službenim licem.

Tamo gdje policajac reguliše ili je semafor, ne mogu proći ni vozila pod pratnjom ni vozila sa prvenstvom prolaza, odnosno samostalno vozilo policije ni hitne ni vatrogasaca niti vozila koja prate određene osobe s posebnim zadacima.

Ukoliko dođe do saobraćajne nesreće na mjestu gdje nema svjetlosne signalozacije ili policajca koji reguliše saobraćaj vozilo s rotacijom bi imalo prednost u odnosu na sva ostala vozila

Kada vidimo vozilo s prvenstvom prolaza dužni smo se skloniti s kolovoza, njima omogućiti prolaz i postupiti po naredbi službenim lica iz pratnje“, dodao je Nezir.

Vozila s prvenstvom prolaza s rotacijom moraju imati posebno odobrenje za korištenje uređaja za rotiaciju, te uključene svjetlosne i zvučne oznake za takvu vrstu vozila.

Ali ni takvo vozilo ne smije proći na crveno svjetlo, kao što se dešava u Sarajevu kada policija, hitna ili vatrogasci prođu kroz crveno. U slučaju nezgode ta vozila prave prekršaj.

POGLEDAJTE VIDEO

Irnes Topalović instruktor iz Autoškole MaxLine je istakao da su sva moguća prava dodijeljena vozilima pod rotacijom.

Pitanje je koliko se adekvatno koriste odobrenja u smislu da ne žure nigdje, a da voze bespotrebno pod rotacijom ili voze sami vozači bez ministara ili ljudi kojima je odobrena rotacija. Dešava se i to da vozač ide sam iz Sarajeva prema Mostaru po neke papire, pa upali rotaciju i iživljava se na putu čime direktno ugrožava sve učesnike saobraćaja.”

Topalović ističe da nije problem ako se stvarno negdje žuri, ali u praksi rotacije se koriste i privatno.

Svako ministarstvo ima najmanje jedno ili dva vozila pod rotacijom gdje se privatne i druge stvari nevezane sa posao rješavaju s vozilima pod rotacijom. Isto se dešava s Hitnom, kada krenu po hranu upale rotaciju.

Na pitanje kako stati u kraj nepotrebnom korištenju ovlasti, Topalović odgovara:

Potrebno je provjeravati kome je to dozvoljeno, ali država to ne želi riješiti. Ako se ugradi jedna kamera u vozilo koju bi provjeravala služba pratilo bi se kako je vozač vozio bez obzira na sva prvenstva, jer to nije razlog da se ugrozi drugi život.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.