Banjac neće u Tužilaštvo dok ne dobije poziv na ćirilici

Vijesti 08. dec 201612:05 > 12:12
N1

Samostalni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac rekao je danas da se neće odazvati na poziv Tužilaštva BiH da da izjavu u vezi sa održanim referendumom o Danu Republike, jer mu ni treći poziv nije upućen na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Banjac je istakao da je njegovo ustavno pravo da poziv dobije na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, te traži od Tužilaštva BiH da to ispoštuje.

“Ovo je samo još jedan dokaz da institucije BiH, uključujući i Tužilaštvo BiH koje nije uspostavljeno Dejtonskim sporazumom, derogiraju institucije Republike Srpske i ne poštuju srpski narod”, rekao je Banjac novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je i ranije od Tužilaštva BiH tražio da poštuju Ustav BiH i da mu poziv dostave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Banjac je poručio da će, ukoliko Tužilaštvo BiH ne pošalje poziv na srpskom i ćirilici, u budućnosti svoje političko djelovanje usmjeriti na to da Republika Srpska postane država, jer je to njegovo političko pravo.

On je ponovio da 14. decembra neće otići u Tužilaštvo BiH.

Iz Tužilaštva BiH Srni je ranije saopšteno da su u ovoj pravosudnoj instituciji u ravnopravnoj upotrebi svi službeni jezici u BiH, kao i oba pisma – ćirilica i latinica, uprkos činjenici da sva saopštenja prosljeđuju na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu.

“Kada se ispituju ili saslušavaju u Tužilaštvu BiH, svjedoci i osumnjičeni imaju mogućnost da traže na kojem pismu će dobiti zapisnik i druge dokumente”, tvrde iz Tužilaštva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.