Upitnik Evropske komisije ne prihvata kompilacije odgovora

Vijesti 09. dec 201609:24 > 09:29
N1

BiH danas dobija upitnik Evropske komisije, kojeg će predsjedavajućem Vijeća minstara BiH, Denisu Zvizdiću uručiti Johannes Hahn, komesar za proširenje.

O mogućem sadržaju upitnika, spremnosti bh. vlasti da odgovore na isti i konačnom ishodu u nastavku razgovarali smo sa Lejlom Ramić-Mesihović, direktoricom Vanjskopolitičke incijative BH.

Ona je kazala da je Upitnik podijeljen na poglavlja, sadrži pravne tekovine EU – kako bi se nadležni u BiH mogli lakše identifikovati sa svakodnevnim poslom koji rade u svojim resorima.

 “Oni raspolažu podacima, a na pitanja će morati dati odgovore. Upitnik preuzima država, a onda nadležna Direkcija za koordinacije. Važna je uloga mehanizma koordinacije, resornih grupa i drugih institucija koje će morati preuzeti odgovore”, izjavila je Ramić-Mesihović za N1.

Koliko je BiH spremna za Upitnik EU?

“Po meni, najveći izazov je da profunkcioniše mehanizam koordinacije. Tu se rješava jako puno dilema. Za verifikaciju svih stvari, mehanizam je jako bitan. Nismo vidjeli da li funkcioniše u punom kapacitetu”.

Kaže da je veliki interes svih službenika u BiH za ovo, zaintrigirani su procesom, ali… “Osjetimo da je veliki broj dilema, koje se neće moći riješiti po kantonima nego po radnim grupama”, ističe.

Ocijenila je da ćemo odgovore na upitnik morati dati kao država. “Nema kompilacija odgovora, i to se mora što prije riješiti. Mi smo dugo zemlja koja pristupanje EU ima kao vanjskopolitički zadatak. Sve parlamentarne partije to imaju u svojim programima i političkim platformama. Vrijeme je za dokazivanje svega onoga što je deklarativno u tim programima”, utvrdila je.

Upitnik će se morati rješavati u paketu, u hodu – i potrebno je prebaciti “u šestu brzinu”, istaknula je tokom gostovanja u Novom danu.

“Vrijeme je za dokazivanje svega onoga što je deklarativno u tim programima”, dodala je.

BiH je 2012. godine dobila probni upitnik od EU, podsjetila je Mesihović-Ramić, a vezan je bio za javne nabavke i okoliš.

“Vrištalo je iz odgovora koliko nam treba mehanizam koordinacije. Poslano je sve na vrijeme, ali to nije bilo to. Moralo je biti više usklađeno, ali uspjeli smo to uraditi”.

Smatra da popunjavanje upitnika nije nemoguće, a svi akteri priče “moraju igrati zajedno”, jer ovaj proces kada jednom krene – sve ide bez problema, pojasnila je sagovornica Nerme Turić u Novom danu.

Šta nakon Upitnika i pitanja?

“Ona se prevode i šalju u Brisel. Odgovori se proslijede po resornim direkcijama Evropske komisije. Oni analiziraju odgovore, i Evropska komisija predlaže zemljama članicama mišljenje da li BiH treba da odbije status kandidata”, kazala je na koncu gosotvanja direktorica Vanjskopolitičke inicijative BiH, Lejla Ramić-Mesihović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.