Senad Šepić: Niko me nije pozvao na sjednicu GO SDA

Vijesti 11. dec 201608:40 > 08:47
N1

Glavi odbor Stranke demokratske akcije održao je jučer sjednicu u Sarajevu, a među temama koje su se našle na dnevnom redu našao se i upitnik Evropske komisije, aktuelna politička situacija u zemlji, a govorilo se i o rezultatima lokalnih izbora, ali i pravosuđu u BiH.

O zaključcima opširnije možete čitati OVDJE, a nakon što je sjednica okončana, oglasio se i poslanik u Parlamentu BiH Senad Šepić koji posljednjih sedmica često kritikuje rad vrha stranke kojoj i sam pripada.

Kako je svojoj Facebook stranici napisao Šepić, poziv za sjednicu nije dobio iako je, kako je naglasio, kao poslanik trebao dobiti poziv.

”Vidim da se danas po prvi put nakon izbora (skoro 2,5 mjeseca), održala sjednica Glavnog odbora SDA. Poziv za sjednicu nisam dobio, iako interni akti SDA predviđaju da se svi poslanici iz SDA u državnom Parlamentu pozivaju da prisustvuju sjednicama GO. Ali, na stranu to, ono što posebno bode u oči jesu zaključci sa sjednice, (u kojima nema niti slova o odgovornosti za gubljenje skoro trećine načelničkih mjesta!?), a naročito bode u oči onaj kojim se ”podržava Općinski odbor SDA Srebrenica u implementaciji izbornih rezultata i poziva sve izabrane odbornike s liste SDA da u stranačkim tijelima pronalaze rješenja u najboljem interesu povratnika u Srebrenicu.” Aktuelno rukovodstvo, znači, i dalje ne odustaje od matrice po kojoj treba kazniti one u SDA koji su dobili najviše glasova od naroda na izborima, a nagraditi one gubitnike, samo zato što klimaju glavama i igraju onako kako im rukovodstvo kaže… Ovo rukovodstvo SDA ne želi da sluša šta im govori 5 od 7 izabranih vijećnika u Općinskom vijeću, sa najvećim povjerenjem naroda u Srebrenici, a sluša i podržava one koji su izgubili i o kojima je i večeras FTV iznijela niz kompromitirajućih podataka. Tu nema osnovnih elemenata demokratije, koja bi morala biti temelj našega političkoga djelovanja i organiziranja. Ovo trenutno, očito je, nije SDA koja razumije i sluša svoj narod, a to je bila stranka koja je nastala i živjela kao glas svog naroda. I jedino kao takva ona može opstati, na čemu cijelo vrijeme insistiram”, rekao je on.

U nastavku svog komentara Šepić je primijetio da se nakon izbora veoma rijetko govori i Srebrenici uz naglasak da niko iz Stranke demokratske akcije nije podnio ostavku nakon slabog rezultata u ovoj općini.

”Ipak, najstrašnije od svega je to što za gubitak velikoga broja općina, a posebno gubitak Srebrenice u SDA niko nije podnio ni mrvu odgovornosti i što se i dalje manipulira sa gradom koji je simbol genocida nad Bošnjacima. Eto, niko nije odgovoran niti kriv. Dobili smo općinu Centar, valjda to sve opravdava. A osim toga, ni riječi o brojnim predizbornim najavama i obećanjima i tzv. ”Grande koaliciji'… i šta bi od onolikog bošnjačkog jedinstva? Kako ono nesta i zašto niko o tome ne govori niti podnosi bilo kakav račun svome članstvu i građanima BiH? Kada se nema odgovora, najlakše se obračunavati sa neistomišljenicima, kako to slaba rukovodstva rade. Valjda je to krajnji politički potencijal i aktuelnog rukovodstva SDA, izabranog na način o kojemu smo više puta dosad govorili. Ovakve rasprave i odluke kao današnje, samo potvrđuju zašto su, suprotno ranijim najavama odbili prijedloge i reforme koje smo predlagali kolege Mehmedović, Ahmetović, Sokolović, Kasumović (sada nezavisni gradonačelnik Zenice) i ja. Zato, ovakav način vođenja stranke je poguban za nju samu i posljednji lokalni izbori su to pokazali, a to i naše članstvo vidi. Mnogi su očekivali odgovornije poruke i poteze sa sjednice najvišega organa SDA, okrenute i u interesu svih članova i ljudi u BiH, a ne samo odabranih i poslušnika, ali nažalost, suprotno svim tim očekivanjima nema spremnosti na unutrašnju demokratizaciju i neophodnu reformu i stoga, ovakvim odnosom i načinom vođenja SDA, aktuelni predsjednik i rukovodstvo su najodgovorniji za slabljenje, podjele i urušavanje Stranke i jedinstva našega naroda trenutno i u vremenu koje je pred nama”, napisao je Šepić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.