Lukač: Od mladih ljudi prave potencijalne teroriste

Vijesti 12. dec 201613:31 > 13:35
N1

Sjednica Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske o temi "Borba protiv terorizma, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala i korupcije – saradnja i zajedničko djelovanje nadležnih organa i institucija", održava se danas u Banjoj Luci.

Na sjednici su, između ostalih, učestvovali ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, direktor SIPA-e Perica Stanić, v. d. direktora Policije Srbije Vladimir Rebić, zamjenik direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Trifko Vuha, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum, tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Dubravko Čampara, tužiteljica Tužilaštva Republike Srpske Živana Bajić, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine Hasim Šabotić, predstavnici Odbora za bezbjednost Skupštine Srbije: Marko Blagojević, Aleksandar Marković i Momčilo Mandić, predsjednici odbora Narodne skupštine Republike Srpske te predstavnici nevladnog sektora.

Kako je kazao ministar MUP-a RS Dragan Lukač, institucija na čijem je on čelu, radi na podizanju svih resursa u RS-u s ciljem odgovora terorizmu.

“Svi teroristički akti u BiH su vezani za vehabijsko-selefijski pokret koji se razvio u posljednjih 15 godina u BiH te pokrenuo novi vjerski pravac koji nije tipičan za BiH. Siguran sam da taj pokret može i nanijet će veliku štetu BiH. Sirijskom ratištu može rezultirati vraćanju tih boraca u BiH te dalje razvijanje takve ideologije. Bezjednosne agencije u BiH, koliko god radile i trudile se, ne mogu se same izboriti. Mora biti saradnja s civilnim institucijama koje moraju biti finansirane od strane države, zatim nevladine organizacije niti jedna se ne bavi borbom protiv terorizma i deradikalizacijom. Sve više privlače mlade ljude i od njih prave buduće potencijalne teroriste koji mogu uraditi teroristički akt u BiH ili Evropi ili se boriti na stranim ratištima”, kazao je Lukač.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.