Kako je digitcoin u sarajevskoj školi smanjio broj jedinica

Vijesti 14. dec 201609:29 > 09:48
N1

Pokušavajući da učenicima objasni matematiku, da ih zainteresuje da više rade i da na matematiku gledaju kao na način razmišljanja, profesor Srednje zubotehničke škole u Sarajevu Haris Hamzić kreirao je matematičku valutu digitcoin.

Hamzić je bio Gost Novog dana gdje je govorio o digitcoinu, a  pridružili su mu se i učenici Eldar Delalić i Alema Sadiković.

“Digitcoin je jedan od načina zarade, odnosno da učenici budu aktivni na času i da osvoje onoliko koliko ‘zarade’. Na primjer, ako kući urade 40 zadataka, dobiju jedan digitcoin na času. Također, digitcoine dobijaju i ako imaju mali broj izostanaka, mogu povećati svoju ocjenu, a imaju pravo i da ih ulože kako bi test radili naredni čas ako taj nisu spremni”, objasnio je Hamzić.

Učenici su kazali kako je ovo “pun pogodak” i da im je sve olakšano.

“Digitcoin je pravo olakšanje i matematiku sad svi volimo. Nema onih koji se boje a ocjene se povećavaju”, kazala je Sadiković.

“Vrlo pametna ideja to što je profesor uradio, imamo manje stresa. Imao sam problema u osnovnoj školi sa matematikom i ovo mi je pomoglo u matematici”, komentarisao je Delalić.

Profesor Hamzić je rekao kako nije očekivao takvu reakciju đaka.

“Kreirao sam da ih motivišem da više rade, da bolje razmišljanju i da ono što zarade znaju kako će trošiti”, naveo je.

Kazao je i kako je oduvijek želio da motiviše učenike, ali nekada se dešavalo da dato obećanje učenicima zaboravi.

“Tada sam došao na ideju da učenicima dam da čuvaju nešto kako ja ne bih zaboravio, pa sam smislio digitcoin i stavio sam i potpis da ne bi bilo zloupotrebe. Direktorica je podržala tu ideju, a profesori iz hemije, fizike i biologije su krenuli s tim. Smanjio se broj jedinica, što je bio problem prošle godine, pa sam morao naći kompromis sa učenicima i pokazalo je dobre rezultate”, naveo je.

Hamzić je digitcoin prošle godine u martu na sastanku direktora predstavio kantonalnom ministru kome se ideja dopala, nakon čega su se neke škole pridružile u ovome.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.