Ambasada SAD-a u BiH o spornoj analizi Timothyja Lessa

USA Embassy

Analiza političke situacije na području zapadnog Balkana koju je Timothy Less objavio u prestižnom časopisu Foreign Affairs podigla je veliku buru u regionu.

Autor smatra da Zapad treba odustati od dosadašnje politike “njegovanja multietičnosti” i napraviti radikalan zaokret kojim će se izaći u susret “nacionalnim težnjama manjina”.

Less navodi da zbog podijeljenosti Evrope SAD ponovo mora preuzeti vodeću ulogu i podržati interne fragmentacije multietničkih država na principu kako to zahtjevaju manjine. U prvom razdoblju, Wahington treba prihvati ponudu Albanaca za federalizacijom Makedonije i zahtjev Hrvatske za uspostavom trećeg entiteta u BiH.

U drugom, dužem razdoblju, tvdi on, SAD mora omogućiti da te buduće teritorije ostvare bliske političke i ekonomske veze sa svojim većim susjedima, uvođenjem dvojnog državljanstva i uspostavljanjem zajedničkih institucija, dok formalno ostaju u sastavu država u kojima su i sada.

I u trećem, konačnom razdoblju, treba se omogućiti secesija tih teritorija od postojećih država i spajanje sa matičnim zemljama, možda u početku kao autonomne regije. “Hrvatski entitet” u BiH će se spojiti s Hrvatskom; Republika Srpska i sjever Kosova sa Srbijom; Preševska dolina, zapadna Makedonija i najveći dio Kosova s Albanijom. U međuvremenu, Crna Gora, koja može ostati bez albanske enklave, mogla bi ostati nezavisna ili spojiti se sa proširenom Srbijom.

Zatražili smo i komentar Američke amabasade u Sarajevu na navode Lessa. 

“Veliki broj komentatora svakodnevno izražava mišljenje o vanjskoj politici SAD-a. Takva osobna mišljenja ne predstavljaju vanjsku politiku SAD-a koja ostaje nepromijenjena – mi se zalažemo za teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine”, naveli su za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SADa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.