Ekskluzivno: Timothy Less za N1 govorio o svojoj analizi

Vijesti 22. dec 201613:29 > 13:59
N1

Mir na Balkanu može se održati jedino priznavanjem realnosti, a to su želje Srba u Republici Srpskoj za stvaranjem svojevrsne unije sa Srbijom i jačih veza Hrvata u BiH sa Hrvatskom, rekao je Timothy Less, direktor agencije Nova Evropa iz Cambridgea u intervjuu za N1.

Less je i autor kontroverznog teksta objavljenog u američkom časopisu Foreign Affairs, u kojem se govori o nepohodnosti stvaranja “velike Srbije, Albanije i Hrvatske”.

Na pitanje da li je izvjesno da će biti raspisan referendum o nezavisnosti Republike Srpske, Less je odgovorio: “Poenta onoga što sam napisao u članku jeste da to treba da bude postepen proces. Ne vjerujem da je Republika Srpska u stanju da bude nazavisna država, niti mislim da većina Srba žudi za nezavisnom državom, kao krajnjim političkim ciljem. Ono što oni žele jeste veća autonomija od ostatka Bosne i Hercegovina, te samoopredjeljenje kada je riječ o njihovim unutrašnjim stvarima, to je politička realnost i znači svojevrsno razbijanje Bosne i Hercegovine. U praksi, Republika Srpska nije u stanju da opstane kao entitet, već bi trebalo da postane autonomna u okviru svojevrsne unije sa Srbijom. Pretpostavljam da bi srednjoročni cilj Republike Srpske mogao da bude da postane autonomna pokrajina u okviru proširene Srbije. No, o tome treba da odluče ljudi na terenu, a ne ja“.

Na naše pitanje zar ne misli da bi nove podjele dovele do novih ratnih sukoba na ovim prostorima je kazao: “To je moj strah i zato sam i napisao ovaj članak. Ali tu nema nikakvih novih podjela. Te podjele postoje još od raspada bivše Jugoslavije. U članku pretpostavljam da traganje za podjelama zapravo održava mir kao krajnji cilj, o kojem bi svi trebalo da vode računa“.

Cijeli intervju sa Tomothyjem Lessom pogledajte večeras na N1 u emisiji N1 na 1 od 21 sat. S njim je razgovarao Boris Brezo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.