Reakcija SDP-a, DF-a i GS-a o odluci Senata UNSA

Vijesti 29. dec 201610:49 > 10:52
Anadolija

Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Demokratska fronta (DF) i Građanski savez (GS) smatraju odluku Senata Univerziteta u Sarajevu da se nastava i ispiti ne održavaju tokom džume, odnosno u petak poslijepodne, nasrtajem na sekularizam i princip odvojenosti vjere i države.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Smatramo da je uvođenje vjerskih obreda u rasporede predavanja i ispita korak ka suspenziji građanskih prava na najvećem javnom univerzitetu u Bosni i Hercegovini. Ovom se odlukom, naime, nastava faktički zabranjuje petkom poslijepodne.

Smatramo isto tako da je Senat ovim pokazao da želi na velika vrata islamske vjerske običaje uvesti kao pravila ponašanja na Univerzitetu u Sarajevu. Sasvim je jasno, naime, da nema drugih molitvi i običaja na koje se računa ovom odlukom.

Ovom odlukom Senata, Univerzitet u Sarajevu postaje prvi u Evropi koji vjerske principe uvodi u svoju organizaciju. Nema nikakve sumnje da ovo nije odluka u korist muslimanskih vjernika među studentima, nego odluka protiv tihe većine studenata koji žele prisustvovati nastavi i normalno studirati bez vjerske stege. Ova odluka, naime, nije u korist vjerskih sloboda muslimana koji u Sarajevu čine dominantnu većinu, nego nasrtaj na prava nemuslimana.

Kao stranke dosljedno i trajno opredijeljene za građansku Bosnu i Hercegovinu, za jednakost svih naših građana na svakom koraku naše zemlje, smatramo da ova odluka samo doprinosi daljnjim podjelama i nejednakostima. Sarajevo, i to ne bilo ko u Sarajevu nego Univerzitet, je ovim putem još jednom pokazao da nije spremno tamo gdje može i gdje je većina drugima omogućiti ništa od onoga što traži za sebe i za „svoje“ tamo gdje su oni manjina.

Nema također nikakve dileme da je, imajući u vidu način izbora Upravnog odbora i rukovodnih struktura Univerziteta, riječ o političkoj odluci iza koje stoji SDA. Od davanja školama imena po nacističkim kolaboracionistima i ustašama do uvođenja vjerskih pravila na javni i sekularni univerzitet, SDA želi ovu zemlju promijeniti po svojoj mjeri. Rezultat toga će biti klerikalna enklava u srcu Evrope, po cijenu opstanka Bosne i Hercegovine. Jer, između SDA i BiH, SDA je uvijek birala SDA.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.