Šta bh. parlamentarci, a šta građani žele u 2017. godini?

Vijesti 02. jan 201716:03 > 17:00
N1

Donosi li nova godina sa sobom gomilu novih problema i neizvijesnosti ili nam se smiješi neko sretnije doba? Zavirili smo u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine i osluhnuli želje parlamentaraca. Možda naredne minute zainteresiraju i Djeda Mraza.

Političari u Bosni i Hercegovini ni želju ne izgovaraju bez strogog vođenja računa o tome da ne izostave ključne riječi ovdašnjeg političkog govora: evropski put, upitnik, integracije, NATO, ili rat – pardon – sukobi.

“Ja bih željela da u ovoj zemlji počne vladati razum i da se krenemo baviti onim zbog čega su nas građani i birali, a to je rješavanje problema građana – umjesto što se na svim stranama bave jeftinim politikantskim temama i vuku ovu zemlju u rat. Pardon, ne u rat – nego sukobe”, zaželjela je Aleksandra Pandurević, zastupnica u ZD PSBiH.

Nikola Špirić, zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH je kazao: “Ja bih da narednoj godini posvetimo ljubavi, a ne mržnji. Ako možete preformulisati pitanje.”

Nema dvojbe, sad već prošlu 2016. obilježili su brojni konflikni trenuci na ovdašnjoj političkoj sceni. Doduše, kao i najmanje dvadeset prethodnih. Malo otcjepljenja, malo entiteta, malo realiteta pa sve do rezultata popisa, koje – gle čuda – jedni ne begenišu. Ipak, nova godina mogla bi biti u znaku aktivnog odgovaranja na Upitnik.

Očekujem prije svega da se odgovori na pitanja iz Upitnika EK i da se još snažnije nastavi evropski put Bosne i Hercegovine“, rekao je Nikola Lovrinović, zastupnik u ZD PSBiH.

Želim da se ove pozitivne stvari dešavaju u BiH: napredak na evropskome putu, napredak na NATO putuekonomske reforme koje će značiti bolji životni standard građana“, želja je Šefika Džaferovića, predsjedatelja u ZD PSBiH.

A sada iz svijeta najpoznatijih u svijet običnih građana Bosne i Hercegovine. Prva na listi želja običnoga čovjeka je zdravlje. Magle i smoga smo se riješili pa smo se sa građanima sastali – oči u oči. Koje su želje?

Šta žele građani?

Puno sreće i zdravlja svima. Prvo zdravlja pa onda sve ostalo i da se svima ispune želje.

A kakva su njihova očekivanja od političara?

Pa očekujemo… Ma ne očekujemo od njih ništa. Jedino da nas napuste pa da sami regulišemo svoje probleme.

A problema građana Bosne i Hercegovina ima na pretek. Nadaju se kažu da u novoj neće biti novih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.