Sarajevski profesori ponovo oduševili svirkom

Vijesti 03. jan 201712:28 > 13:09
N1

Profesorski duo na gitari, rektor Univerziteta Burch Damir Marjanović i profesor sa istog Univerziteta Sanel Halilbegović, razveselili su svoje studente prije nekoliko dana svirkom na fakultetu, a danas su oduševili i gledaoce televizije N1.

Video koji smo objavili prije nekoliko dana, u kome dvojica sarajevskih profesora sviraju na Univerzitetu Burch poslije zakuske, proširio se društvenim mrežama, a ovaj duo je dobio samo riječi hvale svojim umijećem sviranja.

Danas su nam kazali kako je inače praksa na ovome Univerzitetu da provode dobro vrijeme sa studentima i da izvan nastave budu neformalni.

U pitanju je bila novogodišnja zakuska i neko se pojavio sa dvije gitare. Mi smo ih uzeli i zasvirali. Prije rata sam mislio da ću živjeti od uličnog sviranja, ali me život odvukao u profesorske vode“, komentairsao je Marjanović.

Halilbegović je rekao kako inače svira, ali za svoju dušu i dušu društva.

Iz nekog razloga je u BiH, pa tako i na fakultetu, to popraćeno velikim iznenađenjem, mada ne vidim zašto jedan Sanel i jedan Damir ne bi mogli ako je Bill Clinton mogao zasvirati saksofon u noćnom klubu“, rekao je Halilbegović.

Komentarisali su i kako se taj dan desilo da istu pjesmu znaju i svirati i pjevati pa je tako i došlo do te neobavezne svirke.

Jednom mjesečno se okupi nas nekoliko – Hamo, Nećko, Bakir, Almas… zasviramo i tako imate priliku da čujete i nove projekte. Iskoristiću priliku i da kažem kako Almas snima solo projekat”, istakao je Marjanović te dodao:

“Sanel dobro pjeva, ja promrljam i ne ispadne to tako loše“.

O tome kakvo je obrazovanje bilo u 2016. godini, Marjanović je kazao: “Nastavak onoga što se dešava desetljećima i svi se plaše da naprave pravu reformu. 2016. nam je donijela generaciju dobrih ljudi koji odlaze iz BiH jer im ne pružamo mogućnost da ostanu. Ako se nastavi ovako, možda će donijeti i gore stvari. Svako treba početi raditi svoj posao, tu je ključ“.

Na Univerzitetu Burch, generalno pristup studentima je rođački u najmanju ruku, osim kada je u pitanju ocjenjivanje. Gleda se da se pomogne studentu, i tu su programi mentorstva ili trećeg roditelja kako volim reći. Svojim studentima pričam anegdote, vlada opuštenija atmosfera, ali sa jednim ciljem – da se nauči“, naveo je Halilbegović.

Na kraju gostovanja, Marjanović i Halilbegović su uzeli gitare u svoje ruke i ponovo demonstrirali kako dobro zvuče svirajući i pjevajući, a ovaj put je to bilo uz pjesmu “With or without you” grupe U2. Poslušajte.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.