Politički spin u regionu: Spriječiti pobunu naroda

Vijesti 13. jan 201718:38 > 19:12
N1

Političari koriste svaku priliku da poentiraju u sukobu sa protivnicima, a oni koji su na vlasti pokušavaju da osujete bilo kakav pokušaj pobune. Da bi to ostvarili koriste vrlo efikasnu metodu - spinovanje. Mi smo provjerili kako se u tome snalaze naši političari.

Region je u spinu. Glavni akteri – Milorad Dodik, Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić. 

Svi oni koriste svaki trenutak da skrenu pažnju sa stvarnim poteškoća na “spinovanu” ili neopipljivu problematiku. Milorad Dodik trenutno vodi, jer je otvorio frontove na svim stranama, da mu niko ne stiže ni uzvratiti. Predsjednik Republike Srpske trenutno insistira na nekoliki stvari: preispitivanje koncepta Oružanih snaga, jačanje animoziteta Srba prema NATO-u slabljenje državnih institucija i međunarodne zajednice, a uspijeva i da zabavi javnost sa pozivnicom na inauguraciju i nedobivanje amričke vize. Istovremeno Bakir Izetbegović se postavlja kao zaštitnik države Bosne i Hercegovine, predstavljajući Republiku Srpsku kao siromašni entitet. No, nekad, političari tvrde da mogu nešto da spriječe, kao u primjeru Izetbegovića i Oruižanih snaga.

“Naravno da to ne dolazi u obzir”, kazao je Bakir Izetbegović ranije.

A uprkos tvrdnji – ipak se dogodilo. I Dragan Čović ne zaostaje u poentiranju sa svojim spinovima u trenucima kada će imati odjeka u javnosti. I do sada je upozoravao na ugroženost Hrvata u BiH, ali je otišao i korak dalje te je precizirao granice trećeg entiteta.

“Naša pozicija je takva – ako emožemo riještii na ovakav načim naše pitanje u BiH, onda nam preostaje da inzistiramo na trećem entitetu”, poručio je Čović.

A kada joj je to u interesu, nekada u susjedovo dvorište svrati i Kolinda Grabar Kitarović. Prvo je govorila da je je BiH prijetnja zbog hiljada ekstremista, a zatim sa svog tajnovitom puta u Ameriku, skreće pažnju kritiziranjem Republike Srpske.

Iz Beograda, Aleksandar Vučić gradi imidž mirotvorca, pa se tako predstavlja kao zaštitnik i Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

 Ako analiziramo izjave regionalnih lidera, onda ćemo vidjeti da su one ponekad sročene tako će sigurno biti citirane, ili da će izazvati reakciju drugog tabora.

Milorad Dodik, na primjer, kaže: “Republika Srpska je država”, “Republika Srpska je međunarodno priznata u Dejtonu”.

Bakir Izetbegović odgovara:

“Ukoliko se instistira na vraćanju na izvorni Dejton, mi ćemo onda tražiti da se vratimo na Republiku Bosnu I Hercegovinu”.

Dragan Čović ne ostaje dužan:

“BiH mora biti uspostavljena tako da se u njoj svi narodi osjećaju jednakopravni”.

Šta je zapravo pravi cilj spina. Odgovor je vrlo jednostavan – skrenuti pažnju sa vrućih tema i spriječiti socijalnu ili bilo kakvu drugu pobunu protiv vlasti. Zato ni ne čudi što možemo čuti optužbe da su nečiji politički protivnici izdajnici svog naroda, ili da su neki političari kriminalci. Nekad se političari poigraju vatrom, pa stvore takvu atmosferu da se građani umjesto svojom egzistencijom zapitaju – hoće li se zaratiti? 

“Uglavnom nemojte se uopšte brinuti. Svi koji vas plaše ratovima zapravo samo bacaju spinove. Moj djed je imao genijalnu… Kako znaš da će početi rat? – Odlaze čerge, i odlaze banke. Ja sam provjerio – čerge su još uvijek tu, a jučer su me zvale banke. Daju mi kredit na 5, 7 ili 10 godina. Budite mirni, za 5, 7 ili 10 godina ništa se ovdje neće dogoditi”, riječi su kolumniste Borisa Čerkuča.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.