Kad je Čović bio protiv podjela: Nisam za treći entitet

Vijesti 17. jan 201708:40 > 08:45
N1

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH, u nedavnom intervjuu za jednu lokalnu TV-stanicu u Mostaru, po mnogima je po prvi put "iscrtao" granice trećeg, hrvatskog, entiteta u Bosni i Hercegovini.

U svakoj organizaciji Bosne i Hercegovine u kojoj će Hrvati biti definirani kao konstitutivan i suveren narod, bit će i naša Posavina i naše Žepče i dio središnje Bosne, kao i dio Hercegovine. To je odgovor svima”, poručio je Čović.

U intervjuu za Nezavisne novine u oktobru 2005. godine, Čović je bio striktno protiv trećeg entiteta.

Ja apsolutno nisam za treći entitet. Treći entitet je opasnost. Ja sam za moderno uređenu, organiziranu BiH”, kazao je tada Čović za Nezavisne novine.

Da li ćete zagovarati moderni ustav BiH ili tri federalne jedinice?

“Ja ću zagovarati moderni ustav BiH. Ja nisam nikada govorio o tri federalne jedinice. To je više izvučeno iz konteksta na novinarsko pitanje, jer sam uvijek govorio da ako postoji RS kao federalna jedinica, onda moramo i za druga dva naroda naći protutežu. Mislim da bi se država dala napraviti, samo je pitanje je li to realno, s četiri-pet multietničkih regiona, koji bi imali instrumente izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti, ali isto tako da obuhvate određene teritorije, kako bi se izbjeglo da nam se u narednih deset godina čitava država preseli u Sarajevo”, govorio je tada lider HDZ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.