Željka Cvijanović i Snježana Dodik na inauguraciji Trumpa

Vijesti 20. jan 201721:59 > 22:02
Srna

U Washingtonu je u patak, 20. januara 2017. održana svečanost povodom inauguracije novoimenovanog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Trump je položio svečanu zakletvu i službeno postao 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Nakon polaganja zakletve održao je prvi govor kao predsjednik SAD-a:

“Sada zajedno sudjelujemo u naporima da izgradimo našu zemlju i ispunimo obećanje koje smo dali svim našim ljudima. Suočavat ćemo se sa izazovima i teškoćama, ali obavit ćemo taj posao. Svake četiri godine okupljamo se ovdje kako bismo mirno izvršili prenos vlasti. Zahvalni smo porodici Obama zbog velike pomoći, bili su izuzetni i hvala vam na tome”, kazao je, između ostalog, u svom prvom obraćanju kao predsjednik SAD-a.

Prema navodima medija inauguraciju je uživo pratilo blizu milion ljudi. Premijerka RS-a Željka Cvijanović i supruga entitetskog predsjednika Milorada Dodika, Snježana, bili su na trgu ispred Capitol Hill gdje su pratile govor američkog predsjednika Trumpa.

“Građani Republike Srpske očekuju i uvijek su očekivali da njihove institucije imaju dobru saradnju sa svim zemljama svijeta, posebno sa važnim državama kao što su SAD”, rekla je Cvijanović.

Ona je izrazila očekivanje da će nakon dolaska Trumpa na čelo SAD-a mnoge stvari u svijetu biti drugačije i bolje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.