Šarović: Ne štitimo RS parolama, već ekonomskim napretkom

Vijesti 25. jan 201717:55 > 18:12
N1

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, bio je gost emisije Dan uživo.

Voditelj Zvonko Komšić je pitao Šarovića i o današnjem sastanku lidera i članova koalicije na državnoj razini.

Danas smo razgovarali o onome što nas čeka u 2017. godini sa željom da napredujemo na evropskom putu – to je suština. Svi su izrazili želju da ovo bude uspješna godina, i svi žele da doprinesu važnom cilju, odnosno kandidatskom statusu BiH. Govorili smo i o mogućim izazovima koje nas čekaju narednih mjeseci i koje bi mogle da taj evropski put uspore. Predsjedništvo BiH je htjelo da čuje puls da li je ova parlamentarna većina spremna za novi iskorak i mislim da je spremna. Imamo i znanja i kapaciteta i volje, ali treba da mapiramo neke stvari koje bi mogle da budu prepreka, na primjer nacionalna, i neka druga pitanja koja će nas skrenuti sa našeg puta. Takva pitanja treba da ostavimo iza sebe i niko ne bi trebao da potencira ta pitanja jer će spriječiti put BiH ka EU“, komentarisao je ministar Šarović za N1.

O najavljenom sutrašnjem sastanku predsjednika RS Milroada Dodika i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića je kazao: “Čović je to nagovijestio na današnjem sastanku i rekao je da je to jedna od uobičajenih posjeta, ali da ostaje dosljedan ovoj parlamentarnoj većini i ciljevima koje smo zacrtali“.

Šarović je prije nekoliko dana u jednom intervjuu rekao da RS ide vrlo opasnim putem, a zbog čega je to tako je istakao: “Mislim da neke poruke koje šaljemo nisu najbolje, ponajviše onih koji predstavljaju RS. Mislim da se taj avanturizam ukorijenio u vođenje politike u RS i smatram da je Dejtonski sporazum i evropski put perspektiva RS i da se ne trebamo igrati s drugim pitanjima. Ne štitimo RS parolama, već ekonomskim napretkom“.

Na pitanje da li će i zemlje EU slijediti stope SAD-a u sankcijama Dodiku za N1 je odgovorio: “Ne prizivam sankcije na bilo koji način, naprosto taj moj profil ličnosti i ono što sam preživio, ne dozvoljava mi da govorim. Žao mi je da se sve ovo može odraziti na RS i nije ovo mali slučaj. Radi se o predsjedniku RS, pogotovo to može da postane dramatično, ako druge zemlje EU uvedu sankcije. To ne ide u korist RS i sigurno će imati određene reperkusije. Ja imam principijelan stav – sankcije nisu način rješavanja bilo kojeg pitanja, pa ni ovoga“.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH danas je u Tužilaštvu BiH svjedočio u slučaju referendum. “Odazvao sam se pozivu Suda, bio sam kratko i iznio sam svoj stav. Rekao sam da ja mogu slobodno da iznosim političke stavove i da na bilo koji način ne može sankcionisati neko mišljenje ni pojedinac ni stranka i da bi na taj način klizili ka političkom procesu a ne pravnom“, komentarisao je za N1.

O Upitniku Evropske komisije je rekao kako smatra da su više optimizma imali na početku i da sada vide da Upitnik nije baš tako jednostavna stvar.

Primijetno je da državni službenici koji su nadležni za davanje odgovora iznose lična mišljenja, pa se njihovi odgovori vraćaju i ponovo idu na reviziju. Na tome gubimo izvijesno vrijeme, ali mislim da opet napredujemo i da ćemo s instrukcijama odgovoriti na pitanja“, naveo je Šarović za N1.

Od idućeg mjeseca počinje primjena adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, koji će se različito odraziti na razne grane proizvodnje, te da će nekima odgovarati, a nekima neće.

Šarović je za N1 rekao kako će se adaptacija SSP-a odraziti na poljoprivredni sektor, trpjet će mljekari i dijelom mesoprerađivači.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.