Novi zakon o obrazovanju: UNSA gubi državotvorni značaj

Vijesti 26. jan 201717:21 > 19:37
N1

Nacrt Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo naišao je na brojne kritike akademske zajednice. O Nacrtu se raspravljalo na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a stav akademske zajednice je jasan: Vlada mora povući ovaj Nacrt iz procedure, a Univerzitet u Sarajevu ne smije biti stavljen pod politički uticaj.

Akademska sloboda, autonomija i nezavisnost Univerziteta u Sarajevu od političkih uticaja se mora sačuvati – najvažnija je ovo poruka sa današnje stručne rasprave o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevu. Jedan od najvažnijih problema ovog zakona jeste što Univerzitet ne tretira kao instituciju od državnog značaja, već ga svodi na potrebe KS.

Mislimo da UNSA treba da bude i ostane državotvorna institucija koja će biti otvorena za sve studente iz cijele BiH pa i o trošku KS. Dakle oni najbolji iz cijele zemlje zaslužuju da studiraju na ovom Univerzitetu kao redovni studenti“, komentarisala je Lejla Turčilo sa FPN-a.

Akademska zajednica je i stava da Nacrt zakona nepotrebno reguliše materiju koja se inače reguliše statutima, pravilnicima i sl. To za njih znači i da skoro 90 posto toga što piše u uakonu je nepotrebno.

Ono što je važno jeste svijest akademske zajednice da Vlada mora povući ovaj zakon iz procedure i da će se akademska zajednica se svim demokratskim sredstvima boriti protiv pokušaja Vlade, ne samo da stavi Univerzitet pod političku kontrolu, nego da uništi svaku mogućnost razvoja kritičkog znanja“, mišljenja je Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Kada su u pitanju prava studenata, kritike također ne izostaju. Ovim Nacrtom se ne podiže standard studiranja, nego se on kažu uproštava.

Krši neka od osnovnih načela akademske zajednice, kontroliše kurikulum, profesorima određuje kako i na koji način da predaju svoje predmete i to je zapravo nešto što studenti kao budući stubovi društva ne smiju dozvoliti“, rekao je Samir Beharić, student FPN-a UNSA.

Ukoliko se zaista želi postići istinska reforma visokog obrazovanja i naučnoistraživačke djelatnosti, onda je nužno da se odvojeno donese Zakon o visokom obrazovanju i Zakon UNSA, te se formira posebno ministarstvo za visoko obrazovanje i nauku KS – zaključeno je na današnjoj raspravi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.